Зарибяват масово учениците от Кърджали с райски газ по заведенията, следващата стъпка са наркотиците

Зарибяват масово учениците от Кърджали с райски газ по заведенията, като следващата стъпка са наркотиците. Масова практика е да се диша райски газ по нощните клубове в областния център. Децата изпадат в еуфория. Райският газ създава модел на поведение. Следващата стъпка на младите хора е да посегнат на твърдата дрога. Това сподели за Кърджали бг вести председателят на Общинския съвет по наркотични вещества д-р Сезгин Бекир. Проблемът е обсъден на заседание на съвета. Приветстват се законодателните промени, които целят да се преустанови продажбата на райски газ на младежи под 18 години.

 Мерките са позакъснели.Разпространението на райския газ е взело драматични размери, подчерта още д-р Сезгин Бекир. Той каза още, че проблемът е сложен,защото райския газ не е признат в нашата страна за наркотично вещество. Той се води лекарствен продукт. Проблемът е ,че при дълготрайна употреба води до изграждане модел на поведение,подобен на зависимост, отбеляза д-р Сезгин Бекир.

  От Преслужбата на ОД на МВР в Кърджали подчертаха, че разпространението и употребата на райския газ сред младите хора попада под ударите на Закона за здравето. Затова и служителите на полицията не извършват проверки в нощните заведения. С тази функция държавата е натоварили служителите на Комисията за защита на потребителите. Единствено ГДБОП има отношение към темата, като следи законността на продажбите в интернет.

  От Преслужбата на Комисията за защита на потребителите посочиха за Кърджали бг вести,че  след промените в Закона за здравето и Закона за закрила на детето , забраняващи продажбата и употребата на райски газ от младежи под 18 години в заведения, в Кърджали се извършват ежедневни проверки от техни служители. Проверяват се магазини, заведения, нощни клубове. Проверки се извършват на територията на цялата страна.Само за четири дни са установени 3 сайта предлагащи райски газ,без да посочена информация за собствениците им.

Ще припомним,че промените в Закона за здравето предвиждат забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на райски газ.

 Педагози са категорични, че дълготрайната употреба на райски газ води до увреждания. Те предлагат и в нашата страна райския газ да се обяви за наркотично вещество,както е в Нидерландия,Дания,Литва, Франция и Ирландия и контрола върху продажба и разпространение да се поеме от полицията.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини