Невиждан наплив за учителски места в областта, кърджалийци зарязват частен бизнес за сигурна заплата

Невиждан наплив за учителски места се наблюдава през последата година в Кърджали и областта. Кърджалийци зарязват частен бизнес за сигурна заплата и голяма отпуска. В момента учителските места са най-търсени в областта.Това споделят за Кърджали бг вести просветни дейци.

  Интересът към учителската професия се повиши рязко през последната година с увеличението на заплатите. Средната заплата в областта достигна 1800-1900 лева. Тя е привлекателна не само за младите специалисти, но и на хора в зряла възраст. Мнозина зарязват частния си бизнес и се отдават на преподаването. Не са малко и тези,които са на години, но завършват педагогически специалности за да работят като учители. Това каза за Кърджали бг вести началника на Регионалното управление на образованието в Кърджали Демитра Мирянова. Тя посочи,че мнозина са тези, които са се дипломирали като педагози, но не са работили по специалността си. Сега те се връщат към нея за по-добро заплащане и голяма отпуска.

 В  момента кандидатите за педагози обикалят директорските кабинети на училищата в търсене на ново поприще, каза още Демитра Мирянова.

 Шефът на отдел в РУО Ангелина Костова сподели, че назначенията са в компетенцията на директорите на училища.Те отчитат,че много педагогически специалисти се завръщат. Директори споделят,че новите назначения ще станат ясни в началото на септември.

 Интересът към учителската професия е оправдан. В малък град като нашия възнаграждението на учителите е добро и примамливо. Средната работна заплата в сектора е добър доход за Кърджали. Това каза директорът на най-голямото средно училище в областта Милко Багдасаров. Той потвърди,че мнозина се връщат към педагогическите си специалности. Отделно Филиала на Пловдивския университет създава много кадри за образованието, които търсят реализация. Преди никой от тях не искаше да работи като учител, а сега е обратно,подчерта Багдасаров.

 По данни на Регионалното управление по образование в областта работят 2400 педагогически специалисти.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини