Община Кърджали залага на образованието при приобщаването на ромите,само 1% се определят,че са от това малцинство

  Община Кърджали залага на образованието при приобщаването на ромите.Това е заложено в План за действие на Община Кърджали  в изпълнение  на Областната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите за периода 2022-2023 година.Предстои планът да бъде приет на предстоящата сесия на местния парламент в Кърджали по предложение на кмета д-р инж.Хасан Азис.

  В момента едва 1% от жителите на общината се определят като роми.По дани на ЕСГРАОН само 1013 души в общината се смятат за принадлежащи към тази малцинствена группа.Мнозина обаче се определят като турци в рамките на т.нр.милет.Общият брой на жителите на общината принадлежащи към турската етническа группа е 13 578 от 66 890 жители по настоящ адрес.По постоянен адрес са регистрирани 123 530 души.

Тези особенности са посочени в плана ,където е записано:В Община Кърджали продължава тенденцията част от хората, които околното население назовава като роми, да се самоопределят като българи, турци или други.

        Община Кърджали – 517 в гр. Кърджали, 236 в с. Перперек, 76 в с. Островица и пр. Мнозинството от населението в кв. „Боровец” Кърджали е особена категория. То се определя като турско-говорещи мюсюлмани, наричащи се „милет“.”

В Кърджали в кв.”Боровец”,където живеят представители на милиета и на ромите функционира и училище.Ето какво се сочи в плана: ОУ ”П.К.Яворов” е училище с ученици, които са изцяло от малцинствена група.. Учениците живеят  в кв. „Боровец”, но  не се самоопределя като роми. От първи до четвърти клас са обхванати  в целодневен вариант на обучение. ОУ ”П.К.Яворов” е единственото основно училище, в което има две професионални паралелки с профил оператор на шевното производство. Педагози работят по проекти , провеждат се обучителни семинари, обучават се самите родители на учениците, включват  семейството и определят мястото му  в образователната действителност. Въпреки огромната работа , която се върши в училище, това е училището с най- голям брой напуснали ученици, преместили се или не посещаващи  учебните занятия.  

Кърджали бг вести     

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини