Община Ардино е в трескава подготовка за „Дните на Ардино 2022“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“

Трескава подготовка кипи в Община Ардино по организацията и провеждането на „Дните на Ардино 2022“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите – Ардино 2022“. Проявите започват от 8 август и продължават до 14 август. Празничната програма енаситена с изключително разнообразни културни, образователни, кулинарни и спортни събития. Предвидени са още лунапарк и различни увеселителни игри.За втора поредна година ще се проведе Фестивалът на чистите храни от Родопите, който ще представи продукцията на местни производители на млечни изделия, мед, билки и др.

А кулминацията са концертите на поп-фолк звездите Камелия, Десита и

известните изпълнители Дичо и Теди Кацарова. Те ще се качат на сцената на 12 и 13 август (петък и събота).

Първият ден от „Дните на Ардино“ (8 август - понеделник) започвасъс самостоятелна изложба на местния художник Ангел Банков под надслов „Картини от Родопите“. Тя ще бъде открита от 19:00 часа във фоайето на читалище „Родопска искра“. Веднага след това от 19:30 часа на централния площад жителите и гостите на града могат да разгледат самостоятелната изложба на Йозлем Исмаилова – рисуване и приложни изкуства, както и изложбата „Камък върху камък“ по проект „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“.

На 9 август (вторник) Мустафа Емурла, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Горно Прахово ще представи докторската си дисертация на тема „История на образованието в община Ардино през 20-те и 30-те години на миналия век“ с научен ръководител проф. Милко Палангурски от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново. Събитието ще се проведе в сградата на Общинския музей с начален час 16:00.

Във втория ден от „Дните на Ардино“ община Ардино организираМеждународен литературен форум „Братство“, Ардино 2022 г. В рамките на литературното събитие  ще се проведе среща-разговор с изтъкнати поети и писатели от община Ардино, региона, Съюза на българските писатели и побратимените общини Нилюфер, Картал и Къркларели. Тя ще се състои в заседателната зала на общината от 18:00 часа.

На 10 август (сряда) в централния площад на общинския град от 18:00 часа ще се проведе концертна програма на Центъра за подкрепа за личностно развитие (ОДК).По-късно от 21:00 часа ще има прожекция на филм от поредицата на най-добрите български и европейски филми от последните години.

Четвъртият ден от „Дните на Ардино“ (11 август – четвъртък ) е наситен със спортни мероприятия. От 9:00 часа в Спортна зала „Юнак“ ще започне градски турнир по тенис на маса. В същото време в централната градска част ще стартира и градски турнир по игра на карти и табла. От 18:00 часа в парк „Нилюфер“ ще се организира турнир по баскетбол.От 19:30 часа в централния градски площад ще се проведе вечер на побратимените общини. В 21:00 часа отново ще има прожекция на филм от поредицата на най-добрите български и европейски филми от последните години.

Петият ден от „Дните на Ардино“ (12 август – петък) ще премине под знака на Фестивал на чистите храни от Родопите. В рамките на фестивала ще има изложение, на което ще бъдат представени екологично чисти храни от Родопите.В общинския музей от 10:00 часа ще се проведе презентация на тема „100 години културна история на Ардино“. От 17:00 часа на централния градски площад ще започне концертната програма на фолклорните състави. В нея с индивидуални изпълнения ще се включи и солистът Юксел Исмаил от Ардино. В 18:00 часа ще бъде поднесено приветствиеот кмета на община Ардино инж. Изет Шабан и официалните гости по случай „Дните на Ардино`2022“ и „Фестивала на чистите храни“.

Веднага след това ще бъде представен комедиен спектакъл с Веселина Бабаджанкова от Смолян. Програмата за деня ще продължи с концертна програма на Формация „Дигитал“ от турския град Мармарис.Наситеният със събития петъчен ден ще завърши с концертна програма на поп-фолк изпълнителката Десита и младежка дискотека.

Шестият ден от „Дните на Ардино 2022“ – 13 август (Събота) ще започне с турнир по футбол на малки врати. Срещите ще се изиграят от 10:00 часа на игрището при градския стадион „Юнак“. В същия час на централния градски площад ще започне концертна програма с участието на фолклорни състави от Кърджали, Смолян, Хасково,  Стара Загора, Разград, Добрич и други. От 11:00 часа в залата на общината ще има презентация на Селскостопанската академия в Пловдив на тема „Чистите храни за утвърждаване на здравословен начин на живот“. В същото време в централния площад в рамките на Фестивал „Магията на Родопите“ ще има дегустация на хранителни продукти. От 17:00 часа доц. д-р Семра Доган Ак от Турция ще представи самостоятелна изложба на картини.

Съботната вечер ще продължи с концертна програма на поп изпълнителите Дичо и Теди Кацарова. А кулминацията е концертът на поп-фолк певицата Камелия.

За последния ден от Дните на Ардино в неделя е планирано турнир по шахмат в памет на Реджеб Еминов. Надпреварата ще се проведе от 9:00 часа на хижа на ТД „Белите брези“. От 10:00 часа в централния градски площад ще започне концертна програма на фолклорни състави. След последното представяне ще има награждаването и закриване на „Дните на Ардино`2022“. От 11:00 часа в местността „Карапънар“ („Трите чучура“) край село Правдолюб ще се състои мевлид за здраве и берекет.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини