102 нови работни места са разкрити в Крумовградско по малки проекти, финансирани от „Дънди прешъс метълс“

Изображение 1 от 5

    102 нови работни места са разкрити в община Крумовград по проекти финансирани от Фонда за малки и средни предприятия на златодобивната компания „Дънди прешъс метълс“. Фондът действа от 2019 г. ,като са изпълняват в момента 37 проекта. На последните приемни сесия на проекти за развитие на малкия и средния бизнес са представени съответно 7 и 3 инициативи. Това съобщи пред журналисти Жулиета Хубенова от Smart a Group , партньор на Фонда за малки и средни предприятия,създаден от златодобивната компания. Тя отговаряше на въпроси на граждани на щанда на „Дънди прешъс метълс“, който се радваше на силен интерес.

    Жулиета Хубенова подчерта, че до този момент одобрение са депозирани десетки проекти в сферата на производството, земеделието и услугите. Фондът предлага грант от 55% от стойността и гарантира заем за сума от 35% на проекта. Бенефециентът трябва да инвестира едва 10% от необходимата сума. Финансират се проекти до 200 000 евро. Срокът за разглеждане и одобрение е един месец. Веднага след одобрението бенефециентът получава гранта и кредита и може своевременно да се разплаща със своите контрагенти. Хубенова подчерта,че при други фондове за малък и среден бизнес първо се изисква бенефециентът да осигури средствата, а сумата се покрива след изпълнение на проекта.Благодарение на широката разяснителна работа близо 50% от проектите са поставили начало на нов бизнес.

    Не са редки случаите на крумовградчани, завърнали се от чужбина и спечелили финансиране. Двама гурбетчии от Англия са подхванали агробизнес с оранжерии и мебелно производство. Две млади зъболекарки са открили кабинети,оборудвани с модерна апаратура.

    Една от най-успешните фирми,работещи тясно с Фонда на „Дънди прешъс метълс“ е „Орегано бг“. Тя е започнала още в 2019 г. И се развива успешно. Произвежда етерични масла от местни билки. Има и изкупвателен пункт за билки. Работи с дистибутори от цялата страна.

    Освен чрез Фонда златодобивната компания е разкрила над 290 работни места в златодобива. 98% от работещите са местни хора.50 души са се върнали от чужбина и са започнали работа в „Дънди прешъс метълс“.

    Компанията подпомага директно и община Крумовград, като чрез социалния си фонд е инвестирала над 4 млн.лева в култура, образование, инфраструктура. Предстои откриването на музейна експозиция, представяща историята на златодобива в Крумовградско от най-дълбока древност до днес. Компанията инвестира и в екологични проекти, като опазването на защитени видове костенурки. Авангарден е и нейният метод за постъпателна рекултивация.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини