Не пийте вода от непроверени източници, първи случай за сезона на аскаридоза в областта

Не пийте вода от непроверени източници,предупреждават здравните власти в областта. Чрез вода от обществени чешми може да се предаде това заболяване. В областта вече е установен такъв случай за това лято.

Аскаридозата е хронична хелминтоза която протича с белодробни, алергични и абдоминални прояви. Хелминтите са паразитни червеи, които се разделят на 3 класа: Nematodes – кръгли червеи (напр. Ascaris, Trichinella), Cestodes – плоски червии (напр. говежда, свинска, кучешка тения) и Trematodes – плоски, смучещи червеи (напр. шистозоми, фасциоли и др.).  В организма на човека могат да паразитират над 250 вида червеи от тези три класа. Някои видове са широко разпространени в нашата страна, но ежегодно се внасят от чужбина и нехарактерни за страната ни видове.

Основен е фекално-оралният път на заразяване на човека. Аскаридозата е перорална геохелминтоза-антропоноза. Източник на инфекцията е опаразитеният човек, а фактори на предаване на инфекцията са замърсените с аскарисни яйца вода, хранителни продукти, ръце и битови предмети.

 От Регионалната здравна инспекция уведомяват, че през изминалата седмица освен случая на аскаридоза,са констатирани още 97 заболели от остри заразни заболявания. Сред тях са 87 души с коронавирус,като има и един починал пациент.

Случаите на остри респираторни заболявания са 20,като заразени са 7 деца до 14 години.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини