Нова заплаха от Ухан - холера пo костенурки на рибния пазар

Откриването в китайския град Ухан на бактерия, която е причинила холера при ученик и е открита отделно в проби от костенурки с мека черупка на хранителен пазар, предизвика нови страхове у обикновените китайци, като ситуацията им напомня за появата на COVID-19, предава Ройтерс.

Хранителният пазар, където проби от костенурки с мека черупка са дали положителен тест за патогена, способен да причини холера, е бил дезинфекциран, съобщиха местните власти късно в четвъртък.

Въпреки че не е открит случай на човешка холера сред хората, които са влезли в контакт с костенурките с мека черупка, на конкретния магазин, който ги продава, беше наредено да затвори за три дни.

Властите казаха, че щамът vibrio cholerae O139, предизвикал инфекцията на ученика, обявен в понеделник, и пробите от костенурките не са свързани.

Длъжностни лица също така проследяват неуточнени продукти от същата партида като костенурките с мека черупка, които са били изпратени другаде, каза органът за контрол на болестите в района Хонгшан в Ухан.

Въпреки липсата на солидни признаци за епидемия от холера, потребителите в Интернет, притеснени от нова епидемия от болест, произлизаща от Ухан, все пак направиха този проблем сред най-популярните теми в китайския микроблог Weibo, подобен на "Туитър",

Най-ранните инфекции с COVID-19 в края на 2019 г. първоначално бяха свързани с местен пазар в Ухан, където също се продаваха морски дарове и рибни продукти. Произходът на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, остава мистерия и основен източник на напрежение между Китай и Съединените щати.

Съобщенията за холера, остра водниста диария, потенциално смъртоносна, ако се остави без своевременно лечение, която обикновено се свързва със замърсена храна или вода, са редки в континентален Китай. Регистрирани са пет случая през 2021 г. и 11 през 2020 г., но без починали лица.

"Откриването на Vibrio cholerae O139... отново ни напомня, че мокрите пазари, макар и културно и икономически важни в Азия, са свързани с различни рискове за общественото здраве", каза Андрю Грийнхил, професор по микробиология във Федералния университет в Австралия.

На този етап няма сериозна причина за безпокойство, докато продължаващото наблюдение е важно, каза Грийнхил, добавяйки, че O139 е открит в различни други страни и че големи огнища на холера са малко вероятни на места с безопасна питейна вода и подходящи санитарни условия.

"Всъщност откриването на щама показва, че се провежда наблюдение, което може да се разглежда само като положително."

Ухан, с население от повече от 12 милиона, заяви в понеделник, че случаят на холера при местен ученик не е причинил нови инфекции.

Ухан все още не е разкрил източниците на бактериите за ученика и пробите или подробности за напредъка на проследяването на източника.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    1 -1
    10:17, 15 юли 2022
    Вий съвсем за балъци ни взехте, то верно ли някой ви вярва?
Последни новини