„Йовков“ е сред 10-те български училища,които са одобрени по проект „Знания за правата на човека“

СУ „Йордан Йовков“, гр.Кърджали е сред 10-те български училища одобрени и преминали обучение по проект „ Знания за правата на човека“. През 2021/2022 г. пилотно беше тествана програмата „Толерантност, антидискриминация и права на човека“ с учениците от 9. а клас. В рамките на проекта бяха реализирани 7 теми, свързани със значението на човешките права и свободи. Госпожа Ана Златкова – учител по философия и гражданско образование,представи уроцитепо проекта чрезкуизи, рефлексия, дискусии, бреймсторминги дебати с деветокласниците.Обсъжданите теми в часовете, допринасят за развиването на знания и компетенция сред учениците, свързани със зачитането на човешките права и свобода, които са важен аспект от тяхното образование.

 Програмата, в подкрепа на уменията в социалната сфера, е свързана с прояви на толерантност за намаляване дискриминационните нагласи и предразсъдъци с езика на омразата в българските училища.Целта на този проект е постигане на положителни промени и тенденции против нарушаване на правата на човека и нетолерантност, дискриминация и омраза сред подрастващите.В дългосрочен план проектът ще даде възможност за създаване на неформална мрежа от млади хора, които могат да работят заедно за осъществяване на дейностите, което е особено ценно за населени места без младежко НПО и клубове.

Проект "Знаниязаправатаначовека" сефинансираотФондАктивнигражданиБългарияпоФинансовиямеханизъмнаЕвропейскотоикономическопространство 2014-2021. Националнаасоциациянаресурснитеучители е партньорнаСдружение "Знание" - Ловеч, коитосаводещаорганизацияпопроекта.

Клуб „Журналист“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини