Тийнейджърът прегазил възрастна жена снощи е разхождал в колата приятели,вземал автомобила за разходки и преди

Тийнейджърът,който снощи прегази и предизвика смъртта на 83-годишна кърджалийка е возил в колата си двама приятели ,също непълнолетни като него. Събират се доказателства за това, че 15-годишният младеж не за първи път е вземал „Опел”-а,  за да си прави разходки из града,без да притежава свидетелство за правоуправление. Това каза пред журналисти окръжният прокурор Желязко Стефанов. Той подчерта,че непълнолетното момче все още е в ареста. То е задържано за 24 часа. Няма повдигнато обвинение, така,че не се очаква да бъде наложена мярка за неотклонение от 72 часа. Прокуратурата наблюдава разследване по досъдебно производство за смъртта на възрастната жена.

 Окръжният  прокурор Желязко Стефанов направи ретроспекция на известното до момента. Инцидентът се е случил в южната индустриална зона към 21 часа на 4 юли. Произшествието е станало в близост до дома на младежа. Той е бил в компанията на двама приятели. Не е успял да види възрастната жена,която е бутала количка. След удара жената е транспортирана в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, където е починала.

 На място е извършен щателен оглед. Разпитани са младежът, двамата спътници, собственикът на автомобила, пълнолетното лице,на което е бил оставен ключа на леката кола за съхранение, както и майката на момчето.

 Желязко Стефанов посочи, че предстои изготвянето на експертизи,като най-важна е съдебно-психиатричната и психологична експертиза. Тя се прави задължително на непълнолетни лица. Целта е да се установи,дали в момента на произшествието те са съзнавани какво в същност извършват.Ако не е разбирал,какво прави производството срещу младежа ще бъде прекратено.

 На този етап Прокуратурата не разполага с доказателства младежът да има противообществени прояви. Въпреки това на него се гледа като на дете в риск и са сезирани социалните служби, които трябва да реагират по Закона за закрила на детето. Може да се стигне до настаняване извън семейството. До сега тийнейджърът е живеел с майка си в друго домакинство.

  Ако се докаже,че младият човек е осъзнавал че престъпва закона,  той може да бъде осъден на затвор със съответната редукция ,заради възрастта. Наказание лишаване от свобода може да получи и собственикът на автомобила, ако съзнателно му е предоставил ключовете.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини