Участие на златаровци в интерактивно занимание „Превенцията през моите очи“

През 1988 г. за първи път се отбелязва 26 юни като Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Идеята на инициативата е всички хора по света да изразят своята активна позиция и съпричастност с усилията за ограничаване разпространението на наркотиците.                                                                                                                                        

По повод на този ден Общински съвет по наркотични вещества Кърджали организира интерактивно занимание на тема „Превенцията през моите очи“. Мероприятието се състоя на 23.06. в конферентната зала на хотел „Гарсон“. Целта на заниманието беше да се развие модерното мислене, като се използва метода на Едуард де Боно за шестте мислещи шапки. Този психологически подход се използва за разрешаване на различни групови или индивидуални проблеми чрез дискутиране, като използва шест различно оцветени шапки. Цветните шапки се използват като метафори за различните гледни точки. Тези метафори позволяват по-цялостно и по-подробно разграничаване на начините на мислене.Шапка с определен цвят означава отделен начин на мислене и поставяйки я, човек включва този режим.

 Деветокласниците от ПГ по туризъм–Иваная Стефанова, Вероника Петковаи Стефан Златев се включиха в занятието като дискутираха по темите, задаваха въпроси и споделяха мнения и впечатления. Младежите обсъдиха въздействието на наркотиците върху психичното здраве. Те формулираха отговори на въпросите: как влияят наркотиците върху общото здраве на индивида и върху неговата психика; през какви етапи минава човек след започване на употребата на наркотици в емоционален аспект; има ли разлика между физическо и психическо отказване от наркотици; какви са вариантите на изход от зависимостта на наркотиците.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини