Кандидат-студентите от Кърджали с голям интерес за следване в чужбина, предпочитат Германия,по-малко-Турция

Кандидат-студентите от Кърджали и общината проявяват засилен интерес към следване в чужбина. Предпочитано е образование в Германия и в по-малка степен в Турция. Неочаквано предпочитания за Тракийския университет в Одрин почти липсват. Това сподели за Кърджали бг вести директорът на Центъра за кариерно ориентиране в Кърджали Ани Димитрова.

 От българските вузове най-предпочитан е Медицинския университет в Пловдив. Една от причината е активността на висшето учебно заведение, което реализирало дистанционни онлайн форуми, на които кандидатите получавали обстойна информация и имали възможност да задават въпроси, каза още Ани Димитрова. Наблюдава се също интерес към специалности в Софийския университет „Св.Климент Охредски”, към педагогическите специалности в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, както и към медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора.

  Центърът за кариерно ориентиране в Кърджали не се меси в нагласите на кандидат-студентите, само ги информира. Провеждаме тестове за предпочитаните от учениците специалности. Това каза още Ани Димитрова.

  Тя посочи,че в центъра работят в две направления:опознаване на специалността, желана от кандидат-студента,както и опознаване на възможностите за реализация след завършване.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини