Предложенията за Република Северна Македония влизат в пленарна зала

Външната комисия на Народното събрание (НС) прие предложението на председателя на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов за Република Северна Македония и отхвърли другите два проекта на решение - на ДПС и на ГЕРБ-СДС.

Очаква се днес темата да бъде предложена за обсъждане в пленарната зала.

По предложение на Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС депутатите прекъснаха за кратко заседанието си в опит да изготвят общ проект на решение от внесените три, но в крайна сметка не успяха да стигнат до такъв.

Проектът на ДБ предвижда включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка във връзка с приемането на общите позиции на ЕС за междуправителствените конференции от Съвета на ЕС. Т.е  България пряко, чрез участие в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да контролира процеса, обясни Иванов.

От "Продължаваме Промяната" заявиха, че застават зад предложението на "Демократична България".

Кристиан Вигенин от левицата посочи, че са против проектите на ДПС и ГЕРБ, а по този на ДБ ще се въздържат при гласуването. Все пак той определи като добра основа предложеното решение от Христо Иванов, но социалистите не можели да дадат съгласие за такъв документ. Мнението ни е, че изобщо приемане на подобни позиции е прибързано, особено в ситуацията, в която се намираме, посочи Вигенин. И обясни - вече има изразено отношение на Северна Македония по френското предложение, освен това няма председател на Народното събрание, гласувана е оставката на правителството, имаме външен министър в оставка, който трябва да подписва протоколи с една държава, която вече ги е отхвърлила. Да се взема дългосрочно  решение в тази ситуация не удачно, подчерта представителят на левицата. Ако стигнем до избори, подобни решения да се вземат от следващия парламент и правителство, посочи той. В същото време Вигенин подчерта, че БСП държи на европейската интеграция на региона, но не на всяка цена.

"Има такъв народ" и "Възраждане" се обявиха против трите предложени проекта на решение. Според Ангел Георгиев от "Възраждане" те допускат редица компромиси с езика, историята и културата. Един компромис спрямо Македония е компромис спрямо България, което е недопустимо, обобщи той.

В проекта на ДПС е записано, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония(РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.

Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да одобри предложените от френското председателство проекти при определени условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила усилия за прецизиране на текста на Заключенията така, че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпоредби, "в които са споменати и други народи и на равна основа с тези народи". Изпълнителната власт да е положила необходимите усилия за подобряване на предложения от председателството пакет от документи, така че нито един документ/изявление в процеса на присъединяване на РСМ да не може да се счита като признание от България на съществуването на т.нар македонски език, отделен от българския, е друго от условията. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини