125 години от рождението на д-р Тонка Тонева – момичето лекар

Изображение 1 от 3

                   Д-р Тонка Тонева е родена на 22 юни 1897 г. в гр. Харманли. Основно образование завършва в Търново Сеймен /сега гр. Марица/. След това учи във Варна в девическа гимназия. Мечтата и е да стане лекар, но възможностите на майка и не достигат за висше учебно заведение и се налага да работи. Започва работа като учителка. Но с помощта на вуйчо си, който поема половината от издръжката, започва да учи медицина.

                    През 1917 г. заминава за Германия, гр. Мюнхен и така сбъдва мечтата си. Завършва медицински факултет и получава диплома на 4 юли 1922 г.

                     През декември 1922 г. е назначена за училищен лекар в гр. София, а после в с. Раковски /сега гр. Димитровград/ за участъкова лекарка. С удоволствие и младежки ентусиазъм приема работата, защото иска да работи по-близо до родния си край.

                     След време се освобождава място за лекар в Кърджали и от 11 декември 1924 г. поема грижите за здравето на Кърджалийски регион. Тя е първата жена-лекар в този изостанал край, ръководител на окръжна здравна служба. Пътят се оказва труден и дълъг, продължава 4-5 часа от Димитровград до Кърджали с лека кола-разказва самата тя в спомена си, предаден в Държавен архив-Кърджали /ЛС 139/. Настанява се в близко семейство на Славчо Добружалиев. Тогава в Кърджали има малко български семейства. След време си намира квартира в едно турско семейство, при условие, че няма да приема мъже за преглед в квартирата. Околийската лаборатория се намира близо до джамията и разполага с  две малки стаи с под измазан с пръст. Такива са условията тогава. С малко практика и много желание и при лоши хигиенни условия започва работа  д-р Тонева.

                       Наричат я „къз доктор“/момиче лекар/. По това време жените раждат по домовете си с помощта на стари баби  и търсели помощ от лекар само в краен случай. В амбулаторията преглежда всеки, който дойде. Разказва че жените туркини никога не идват сами за преглед, винаги ги водят мъжете им. Викат я и по домовете за прегледи и раждания.

                        През 1928 г. заминава за Вюрсбург-Германия на специализация. По време на специализацията я изпращат на курс в клиника в Париж, където специализира „кожно-венерически болести“  и след това се завръща в България.

                           През 1935 г. се омъжва за Вениамин Захар Огурцов – руснак, служител при ж. п. строителна секция за изграждане железницата Димитровград-Хасково  и се установяват да живеят в Кърджали.

                           Продължава своята работа в здравеопазването в региона като първата жена лекар.

                           Д-р Тонева е активна общественичка и всеотдаен лекар. През 1942 г. е избрана за председател на Дамския комитет към дружество на Червения кръст, а през 1949-1950 г. е председател на Околийския съвет на БДЧК – Кърджали.

                          В Държавен архив Кърджали има заведен семеен фонд /268К/, който съдържа биографични документи, снимков материал, свидетелства, учебници по медицина, брошури и др.

                         Със своята дейност и всеотдайност д-р Тонева дава приноса си  и оставя трайна диря в развитието на здравеопазването в  Кърджали.

    Изготвил:

    Бойка Васева – старши експерт в

    Държавен архив - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини