Възраждат Етнографската музейна сбирка в Пчеларово, общината в Черноочене финансира ремонта

Община Черноочене е поела инициативата да възроди  Етнографската музейна сбирка в с.Пчеларово. Спечелен е проект за ремонт и реставрация на възрожденската къща,  в която в продължение на две десетилетия се помещаваше сбирката. В момента експонатите са прибрани и се съхраняват в читалището на Пчеларово. Това съобщи за Кърджали бг вести кметът на Община Черноочене Айдън Осман. Той подчерта, че се надява при възраждане на сбирката , освен наличните експонати да бъдат дарени и нови, които да я обогатят.

  По спомени на дългогодишния директор на музея и архива в Кърджали Иван Стефанов , сбирката е уредена от емблематичната етнографка на Източните Родопи Мария Николчовска. Покойният археолог Иван Балкански аранжирал зала с археологически експонати.

  С настъпването на демократичните промени настъпиха и тежки дни за сбирката. Част от археологическите експонати бяха откраднати. От общината решиха да приберат в читалището останалите предмети за да ги запазят. Дойде ред експозицията да бъде възстановена.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини