303 стихотворения от 101 автори от цяла България се състезават за наградата "Ивайло Балабанов"

На 24 май приключи първата фаза на новосъздадения конкурс за поезия на името на големия поет Ивайло Балабанов, роден в село Хухла и почетен гражданин на Ивайловград, Кърджали и Свиленград.

Свои творби изпратиха над 101 творци от цяла България, а журито скоро ще има нелеката задача да избере наследниците на словото на Ивайло Балабанов сред повече от 303 стихотворения. Всички те ще бъдат отпечатани в специален сборник.

„Изключително сме щастливи, че толкова много автори проявиха интерес към конкурса в първата му година! Ще работим с още по-голяма отдаденост, за да популяризираме името му и занапред. Вярваме, че наградата Ивайло Балабанов ще заеме мястото си сред най-авторитетните литературни награди на България, а за тази цел ще се погрижим и церемонията по награждаването да бъде на много високо ниво“ коментираха организаторите на конкурса от НЧ „Пробуда 1914”, Община Ивайловгради СБП.

Награждаването ще се проведе на 28 август – рождената дата на поета, с премиера на спектакъла по стиховете на Балабанов „Похвално слово за българката”, създаден от  читалището. На събитието ще бъде и премиерата на химна на Националната награда “Ивайло Балабанов”, композирана специално по стихове  на поета от кърджалийския композитор Димитър Ганев.

Най-новото около конкурса и участниците можете да следите на официалната му страница във Facebook: https://www.facebook.com/konkursIvailoBalabanov 

Всички дейности се осъществяват по проект на НЧ „Пробуда 1914“ и Община Ивайловград, финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Любителски изкуства“ 21.

Елица Мавродинова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини