Електронни обучителни ресурси от ученици за ученици създадат славейковци и представят на иновативен форум

Учителите по български език и литература в СУ „П. Р. Славейков“ Ваня Димитрова и Радиана Христова участват с представяне в Регионалния форум за обмен на образователни иновации на тема „С иновации за ефективно образование към успешни личности“ в град Пловдив. Събитието се организира по Националната програма „Иновации в действие“, модул 2: Форуми за иновации в образованието и се проведе при домакинството на ОУ „Димитър Талев“ в града под тепетата.

Специален гост и представител на Министерството на образованието и науката е Наталия Михалевска, която споделя в изказването си, че иновациите са бъдещето и от следващата година подобни форуми ще се организират като мастъркласове, за да могат повече заинтересовани учители да виждат добрите практики и да прилагат в работата си всичко, което може да бъде полезно за съвременните ученици.

Иновативните преподавателки в прогимназиален етап на обучение в „Славейков“ Димитрова и Христова представят презентация на тема „Създаване на електронни обучителни ресурси: от ученици за ученици“ с конкретна тема „Вярвай в доброто!“. Всички участници във форума не скриват възхищението си от видяното в презентацията. Още от самото представяне на училището до задълбочаването в иновативната практика интересът към всички детайли не стихва дори и в неформалните разговори. В екипа на училището в Пловдив присъстват и две изявени седмокласнички – Красимира Василева , класирана за националния кръг на олимпиадата по български език и литература /една от 20-те най-добри в страната/ и Йоана Башева, също с много успехи по родния език. Двете момичета са и участнички в представения иновативен урок и най-добре могат да разкажат гледната точка на учениците в този процес на създаване на електронни обучителни ресурси.

Предизвикателството е да се подготвят и за външното оценяване след седми клас по нестандартен и в същото време ефективен начин. В общодостъпна електронна платформа седмокласниците, разделени в екипи, създават игри от типа „Стани богат“, „Числова линия“, „Съвпадащи двойки“, „Кръстословица“ и др. В случая те представят Вазовата творба „Една българка“ като конкретно литературно произведение и като пример. Опитвайки се да запомнят всички подробности от разказа чрез игрите и разбъркването на отговорите, те не само създават знания, а разпространяват усещането си, че могат да бъдат добри като баба Илийца, да бъдат съпричастни и да правят добрини на своите съученици. Всички ресурси учениците споделят в своите контакти в социалните мрежи, а учителките – в съответните платформи, за да достигнат до повече заинтересовани.

В края на презентацията са включени фрагменти от едночасовия видеоурок, заснет в СТЕМ центъра на СУ „П. Р. Славейков“, където нагледно се вижда как седмокласниците действително създават сами и по желание тези електронни ресурси.

Понастоящем децата с помощта на учителите си продължават да създават игри и за други литературни произведения и да ги качват в платформата, от която всеки може да ги ползва със свободен код. В крайна сметка завършват с посланието „ДОБРОТО Е ЗАРАЗНО“!

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини