Пристанищата Бердянск и Мариупол са готови да възобновят износа на зърно, обяви Шойгу

Украинските пристанища Бердянск и Мариупол, намиращи се на брега на Азовско море и завзети от руските сили, са разминирани и готови да възобновят износа на зърно, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.

Приключи разминирането на пристанището в Мариупол, то функционира нормално и първите товарни кораби вече акостират там, каза Шойгу в телевизионно изказване.

Селскостопанският износ от Южна Украйна е блокиран, откакто Русия нахлу в страната, което доведе до по-високи международни цени на зърното.

Украйна обвини Русия в кражба на жизненоважни зърнени запаси от окупираните й територии. Украинските твърдения бяха определени от държавния секретар на САЩ Антони Блинкен като "достоверни". 

Британският земеделски министър Виктория Прентис каза, че обвиненията, че Русия краде зърно от различни окупирани райони на Украйна, са много сериозни и трябва да бъдат незабавно разследвани.

Кремъл твърди, че санкциите, наложени му от Запада, са виновни за ситуацията, която заплашва да предизвика световна продоволствена криза.

Организацията на обединените нации (ООН) работи по планове съвместно с властите в Киев и Москва, за да бъде възобновен износа на зърно от украинските пристанища, като Турция вероятно ще осигури военноморски ескорт, за да гарантира безопасното преминаване на товарните кораби през Черно море.

Руският военен министър също така обяви, че руските въоръжени сили са създали "необходимите предпоставки за пълното възобновяване на железопътния трафик между Русия, Донбас, Украйна и Крим" и са започнали доставка на товари до украинските градове Мариупол, Бердянск и Херсон по железопътни маршрути с дължина около 1200 км., които отново функционират.

Около 6489 украински военни са се предали на руските сили от началото на войната, включително 126 през последните 5 дни, завърши Шойгу.

На този фон Кремъл призова Украйна да разминира акваторията на своите пристанища, за да могат корабите да бъдат проверявани от руските военни, преди да могат да изнасят зърно.

"(Руският президент Владимир) Путин каза: Украйна трябва да разминира своите пристанища", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на конферентна връзка, като добави, че това ще позволи на корабите, след като бъдат проверени от руски военни сили, да влизат в пристанищата, да товарят зърно и с руска помощ да продължат плаването си към международни води.

Източник: БТА

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Kr
    kradci
    1 -1
    02:24, 9 юни 2022
    Не щем крадено зърно от вас . искаме независимост на Татаристан (Волжка България.)
Последни новини