Регионалният етап на XII национален събор на народното творчество „Копривщица – 2022“ ще се проведе в Перник на 18 и 19 юни

Областна администрация – Перник и община Перник си партнират като организатори на регионалния етап на събора за народно творчество, който предхожда националния събор в Копривщица, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Основното изискване към изпълнителите (професионални или самодейни) е да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от Пернишки регион. Не се допускат участници, чийто репертоар не е автентичен, а се състои от произведения на обработения фолклор.

Събитието ще се проведе в два дни на 18 и 19 юни, на откритата сцена в Централния градски парк в Перник. През 2019 г. всички общини на територията на региона са провели общинските прегледи, на този етап от  регионалния преглед са включени представители на 5 общини- Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци.

Съгласно рeгламента на събора в регионалния етап от общините ще се включат представители  на различни институции - неправителствени организации, читалища, детски градини, пенсионерски клубове, туристически дружества.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. насам, а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини