Пчеларовци тачат силно Апостола на Свободата, вярват, че е основал комитет в тяхното село

Пчеларовци тачат силно Апостола на Свободата Васил Левски, като вярват ,че той е основал революционен комитет в тяхното село. Легендата разказва, че Дяконът дошъл в селото от хасковското Узунджово, където участвал в завера. Пчеларовци пазели и спомена за къщата , където Васил Левски събрал съмишленици. Кметът на Община Черноочене Айдън Осман си спомня,че на къщата е била поставена паметна плоча. Тя е била отчуждена преди десетилетия , за да се направи музейна сбирка, но замисъла не се е осъществил.

Дългогодишният директор на музея и архива в Кърджали Иван Стефанов подчертава, че пчеларовци винаги са смятали селото си за революционно и са го свързвали с Дякона. За съжаление до нас не са достигнали документи.

Обновен паметник на Апостола Васил Левски е поставен в центъра на с. Пчеларово на 23-ти септември 2008 г. по инициативата на местните хора. Паметникът е изработен преди десетилетия и е бил в двора на селското училище. То е закрито преди повече от 20 години, а през 2006-та сградата му е продадена. Пчеларовци решили да преместят бюста, а кметът на Черноочене Айдън Осман подкрепил идеята с финансиране от общинския бюджет.

По традиция жителите на Община Черноочене и пчеларовци почитат Васил Левски в деня на неговото обесване.C възпоменателна церемония и поднасяне на цветя бивши и настоящи жители на село Пчеларово отбелязват гибелта на Апостола. На организираните паметни събития пред паметника на Дякона в центъра на чернооченското село панихида отслужва свещеник отец Ангел Стаматов.

Учениците от Средно училище „Христо Смирненски“ село Черноочене и Детска градина „Зора“ с. Минзухар изнасят рецитали посветени на Васил Левски.

Кметският наместник на село Пчеларово Маргарита Стойкова заедно с читалищния секретар на Народно читалище „Иван Буюклиев 1926 г.“ Недялка Иванова  припомнят историческото революционно дело на Дякона и подчертават, че и днес все още е актуална темата за индивидуалната свобода и нуждата да бъдем равноправни.

От сдружение „Възраждане на Пчеларово”, желаят да се възстановят усилията по разкриване на връзката между Левски и тяхното село.Казусът е в ръцете на историците.Те трябва да кажат с категоричност дали Апостола е създал революционен комитет в селото,подчерта за Кърджали бг вести кметът на Община Черноочене Айдън Осман.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Съ
    Съселянин
    0 0
    09:07, 7 юни 2022
    С идеите на Апостола на свободата Васил Левски напред! А с пишман с гайтаните Иван Стойков кокошкарския крадлю ФАКТУРАТА на къде? Не е за директор, хич не е за БСП
Последни новини