Напрежение в парламента след въпрос на „Възраждане“ за авария в АЕЦ „Козлодуй“

Нов скандал и напрежение се оформиха по време на днешния парламентарен блицконтрол в Народното събрание.

Цончо Ганев от партия „Възраждане“ попита управляващите информирани ли са Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и Международната асоциация за авария в АЕЦ „Козлодуй“. По думите му в ядрената ни централа е имало пожар.

Вицепремиерът Асен Василев заяви, че това е въпрос към енергийния министър. „Тъй като АЯР е към мен и не съм получил доклад, че нещо се е случило. Ако има такъв сериозен инцидент, би трябвало да съм информиран. Не мисля, че има нещо сериозно, за което да бъда информиран“, отбеляза Василев.

„Очаквахме този инцидент да е прикрит. Виждаме остри реплики. Има нужните документи. Такъв инцидент е имало и е прикрит“, отговори депутатът от „Възраждане“.

По повод разискванията Виктория Василева от ИТН взе процедура по начина на водене: „Г-н председател, не може да знаете дали се говорят откровени глупости. Това, което направи Цончо Ганев граничи с престъпление. Нямате идея за какво говорите въобще. Махнете си ръцете от АЕЦ и престанете да говорите такива простотии“.

„Преди малко бе направен опит от „Атака“, пардон, „Възраждане“ да всеят паника сред българския народ. Свързах се с АЕЦ „Козлодуй“ – имало е задимяване във връзка с омасляване на топлоизолация. Въобще не е имало прекъсване на работата и такъв голям инцидент, за какъвто се говори.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание във връзка с на направено внушение от „Възраждане“ за авария в атомната централа.

„Държа да се престане с тази практика и да наложите най-суровото наказание за всяване на паника в обществото. Защото тези хора използват лъжата, за да вадят политически дивиденти. Това са хора, които използват трибуната да си играят със страха на гражданите и това не бива да се допуска в българския парламент“, обърна се той към председателя на парламента.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов сложи точка на спора, като увери от трибуната, че документи за аварията в АЕЦ „Козлодуй“ има и това ще се изясни следващата седмица.

 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ко
  КОПЕЙКИН
  0 0
  19:19, 5 юни 2022
  Кой внедри прасето искрен арабаджиев в демократите и прасешка подмяна?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини