Етнофестивалът „Кърджали-столица на толерантността” събира над 250 участници

 Осмият национален етнофестивал в Кърджали тази година ще събере над 250 участници от цялата страна.Той е под наслов „Кърджали-столица на толерантността”.Тазгодишното издание е незапомнено по мащабите си.Ще се надпяват и надиграват повече от 20 музикално-тонцови групи. Фестивалът е инициатива на НЧ”Юмер Лютфи” и Община Кърджали.

Любителите на фолклора ще имат възможност да проследят представянето на самодейците в събота , 4 юни от 14,00 часа в Дома на културата. Идват състави от читалища и училища от страната. До сега във фестивала са участвали представители на всички етноси в България: българи, турци, евреи, роми, арменци. И тази година етническия състав на участниците е пъстър, сподели за Кърджали бг вести секретарят на НЧ”Юмер Лютви” и основен организатор Мюзеки Ахмед.

 Мюзеки Ахмед припомни, как е стартирал фестивала. До преди 10 години читалището е провеждало регионални прегледи на художествената самодейност. Поражда се идеята за фестивал и вече ще се проведе неговото осмо издание. Фестивалът бе прекъснат от пандемията за две години. Сега интересът е изключителен. Организаторите планират от догодина събитието да трае два дни, поради големия брой заявки за участие.

 Етнофестивалът се провежда под егидата на кмета на Кърджали инж.д-р Хасан Азис. Участниците ще получат грамоти след приключване на проявата. Това каза още Мюзеки Ахмед.

  Фестивалът ще бъде открит от Детска фолклорна група към Дома на културата.Финалът ще бъде изпълнение на представителния ансамбъл "Кърджали" на НЧ"Юмер Лютфи"

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Стига с тази толерантност и тези измислени бръщолевици. Толерантност може да има с толерантни хора а не с продажници и троянски коне в полза на турция. Това са голямата част от турците и особено които са на позиции а не обикновените хорица. Пак доклад на сащ че българия отказва да разрешава строителството на още и още и още джамии. Превърнахме тази държавица в мюсюлманска джамахирия. Проумейте го че все още сме цивилизована християнска държава.който иска и настоява за джамии да си заминава в джамахиириите .аман от минарета
Последни новини