Американската посланичка Херо Мустафа рецитира Ботев на патронния празник на Езиковата гимназия в Кърджали

    Американската посланичка Н.Пр.Херо Мустафа рецитира мисъл на поета революционер Христо Ботев на спектакъла-концерт по повод патронния празник и вековния юбилей на Езиковата гимназия в Кърджали. “Само този, който е свободен, може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“произнесе на чист български език щатския дипломат. Тя подчерта,че този цитат означава много за нея. Той е свързан с най-великите лидери на България Христо Ботев и Васил Левски. Тя се обърна към учениците от гимназията с призив да следват делото им. Да учат езици, които позволяват да се познават култури, а от там да се гради един по-мирен свят.

    Не бих могла да си представя, в този момент да съм на друго място. Вие българите имате много с какво да се гордеете. Споделям с вас радостта от това. Тя приветства преподаватели и ученици от Езиковата гимназия за вековния юбилей и за отдадеността им на познанието и им пожела още сто години успехи. Н.Пр.Херо Мустафа припомни, че САЩ имат своя, макар и малък принос към успехите на Езиковата гимназия. Тук идват доброволци от Корпуса на мира. Реализира се и програма за помощник-учители по английски. Надявам се нашето партньорство да продължи и занапред, каза още дипломатът.

    Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката прочете приветствие от образователния министър акад.Николай Денков. В него той изразява увереност , че вековния юбилей ще мотивира преподаватели и ученици за още нови успехи. Езиковата гимназия е с място сред водещите училища в страната, подчертава министърът в приветствието си.

    Зам.-областният управител Юлия Чортленева поздрави от името на областния управител Даниел Делчев. В поздравителния адрес той подчерта ясното намерение на ботевци да развиват учебното дело в областта. Пожела да запазят интереса към знанието.

    Кметът на Кърджали инж.д-р Хасан Азис подчерта, че е възпитаник на гимназията. Цял век гимназията съчетава успешно дух и традиции. В нея се развива качествено образование. Научиха ме да бъда добър човек и да уважавам човешкото достойнство, подчерта градоначалника. Той връчи на директорката на гимназията Даниела Павлова Почетния знак „Герб на Община Кърджали златен“. Той се присъжда на Езиковата гимназия за високи успехи в образованието и издигане на авторитета на общината.

    Гимназия „Христо Ботев“ е единствената с вековна история в региона. Тя е трамплин за поколения кържалийци. Храм на знанието, от който се нуждаем. Възпитаниците на гимназията жънат успехи , както в страната, така и по света, превръщайкия в мегаполис на знанието. Стотиците купи, медали и грамоти са доказателство за това,подчерта Даниела Павлова.

    Ученици от гимназията представиха възстановки от живота на Христо Ботев и неговите четници. Във веселата част имаше танци и песни, които бяха посрещнати с бурни овации от публиката, изпълнила салонът на Драматичния театър в Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини