Празник на празниците, Кърджали отбелязва Деня на българската писменост и култура

    Празник на празниците! Кърджали отбелязва днес деня на българската просвета и славянска писменост с голямо общоградско тържество. То бе предшествано от мащабно шествие на училищата от общината и техните знаменни групи.  Бе приветствано от кмета на община Кърджали инж.д-р Хасан Азис. Градоначалникът оглави колоната на Езикова гимназия „Христо Ботев” чийто възпитаник е и си сложи паметна лента.

      Шествието бе предвождано от Първия ученически гвардейски отряд и мажоретки. То спря в  в подножието на Паметника на Освободителите.

     Тук деца поднесоха венци и цветя.

    Сред гостите на тържеството бяха отец Петър, депутати, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, началника на РУО Гроздан Колев и други.Тук бяха и гости от побратимената община Маниса,Турция.

      Няма друг ден, който така да блести със своята тържественост, както 24 май. Това е ден на буквите, просветата и духа, отбеляза в своето приветствие кметът на общината д-р инж.Хасан Азис. Той подчерта, че със своята писменост българите са неразделна част от световната цивилизация. Това слага ореол около делото на светите братя Кирил и Методий. Културата ни е начало на мъдростта. Тя има своите силни послания. Пожелавам попътен вятър на абитуриентите, каза още градоначалникът. Той заключи: Няма друг такъв празник, който така да ни сродява и да ни прави единни. Това е денят на благословения български дух!

      За 18 поредна година кметът връчи награди на изявени ученици. Първи бе отличен четвъртокласникът Никола Георгиев Димов. Колективната награда отиде при вокална група „Звънче”.

     Бяха връчени и 6 стипендии „Кърджали” на зрелостници. Традицията е от 2006 год. От името на абитуриентите на община и кмет благодари Борислав Енчев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пр
      Присъстващ
      1 0
      14:51, 24 май 2022
      С любов бях на тържеството! Най обединяващия български празник! Поклон! А започна с капитан Петко. Що е то?
    Последни новини