Мистериозният извънземен сигнал Wow! може да идва от тази звезда

Изображение 1 от 2

    Изследователите може да са определили източника на известно предполагаемо извънземно излъчване, открито преди близо половин век.

    Известният и все още мистериозен сигнал Wow!, който за кратко проблясва в радиотелескоп през нощта на 15 август 1977 г., може да идва от подобна на Слънцето звезда, разположена на 1800 светлинни години в съзвездието Стрелец.

    "Сигналът Wow! се счита за най-добрия кандидат за радиосигнал на SETI, който сме уловили с нашите телескопи", казва Алберто Кабалеро, любител астроном, пред Live Science. SETI, или търсенето на извънземен разум, слуша за възможни съобщения от извънземни технологични същества от средата на 20-ти век.

    Сигналът Wow! се появява по време на търсенето на SETI с телескопа Big Ear на Държавния университет в Охайо  - невероятно силен, но много кратък, продължил само 1 минута и 12 секунди, според доклад, написан от неговия откривател, астрономът Джери Еман, в чест на 30-годишнината му.

    След като видял в разпечатката аномален сигнал, Еман надраскал "Wow!" на страницата, давайки името на събитието. Tелескопът Big Ear, сега демонтиран, търсел съобщения в електромагнитната честотна лента от 1420,4056 мегахерца, която се произвежда от елемента водород.

    "Тъй като водородът е най-разпространеният елемент във Вселената, има добра логика да се предположи, че една интелигентна цивилизация в нашата галактика Млечен път, която желае да привлече вниманието към себе си, може да излъчва силен теснолентов сигнал на или близо до честотата на неутралната водородна линия", написа Еман в юбилейния си доклад.

    Оттогава изследователите многократно са търсили последващи действия от същото място, но такива не са регистрирани. Сигналът Wow! най-вероятно идва от някакво природно събитие, а не от извънземни, казва Кабалеро пред Live Science, въпреки че астрономите отхвърлят няколко възможни произхода като преминаваща комета.

    Кабалеро отбелязва, че в редките ни опити да кажем здравей на E.T., хората са произвеждали предимно еднократни излъчвания, като съобщението от Аресибо, изпратено към кълбовидния звезден куп M13 през 1974 г. Сигналът Wow! може да е бил нещо подобно, добави той.

    Знаейки, че двата приемника на телескопа Big Ear са били насочени в посока съзвездието Стрелец в нощта на сигнала Wow!, Кабалеро решава да потърси възможни кандидати в каталог със звезди от спътника Gaia на Европейската космическа агенция.

    "Намерих специално една звезда, подобна на Слънцето", казва той -  обект с обозначение 2MASS 19281982-2640123 на около 1800 светлинни години от нас, който има температура, диаметър и яркост, почти идентични с нашия собствен звезден спътник. Констатациите на Кабалеро са публикувани в International Journal of Astrobiology.

    Въпреки че живите организми могат да съществуват в голямо разнообразие от среди около звезди, доста различни от нашата, той избира да се съсредоточи върху звезди, подобни на Слънцето, защото "ние търсим живот, какъвто го познаваме". Предвид неговите резултати, той смята, че "може да е добра идея да се изследва [звездата] за обитаеми планети и дори цивилизации".

    "Мисля, че това си заслужава да се направи, защото искаме да насочим инструментите си в посоката на нещата, които смятаме за интересни", каза Ребека Шарбоно, историк, който изучава SETI в Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън и която не е участвала в работа, каза Live Science. "В галактиката има милиарди звезди и ние трябва да измислим някакъв начин да стесним търсенето", добави тя.

    Но тя се чуди дали търсенето само на подобни на Слънцето звезди не е твърде ограничаващо.

    Хората имат данни само от една точка - ние самите, когато обмисляме какви видове технологии могат да имат извънземните или как биха могли да използват тази технология, каза Шарбоно. Самата концепция за SETI се появи в средата на 20-ти век, малко след като военните по целия свят започнаха да излъчват съобщения с помощта на мощни електромагнитни инструменти.

    "Не мисля, че е съвпадение, че точката от човешката история, в която започваме да предаваме интелигентни сигнали в космоса, също е същата точка от историята, в която получаваме идеята да търсим интелигентни сигнали от космоса", каза Шарбоно.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини