ЕС ни дава 39 милиона лева за обучение срещу наводнения, властите у нас продължават да крият информация

    Европейският съюз ни предостави помощ от 39 млн.лева за обучение на различни групи от населението за превенция и справяне с кризисни ситуации при наводнения. В страната ни се реализира мащабен проект от 5 години. В него само обучените деца са 78 000. Изградени са модерни полигони в шест центъра на Пожарната и гражданска защита в страната. Те са оборудване със супермодерна техника. Основен принцип на европейските консултанти е предоставянето на своевременна информация на населението. Това е записано и в законодателството ни. Въпреки това и до ден днешен кризисните ситуации при наводнения са обвеяни с тайнственост от МВР. Журналисти от Южен централен район се оплакаха по време на обучителен семинар в с.Бошуля, Пазарджишко, че от тях тенденциозно се крие информация и с пиарите на МВР и Пожарната се работи много трудно.

    Лекторите на семинара отбелязаха изключителната важност на информацията за бедствията. Това е заложено и в Закона за защита от бедствията. Медиите безвъзмездно трябва да предоставят точна информация за наводненията. Често обаче тя им се подава орязана. Затова и зачестяват случаите , когато журналисти се явават първи на мястото на бедствието.

    Бе дадено за пример наводнението през 2015 г.във Велинград,нанесло сериозни щети на инфраструктурата. Благодарение на реакцията на местните медии се избягват жертви и се евакуират граждани. Днес и трите местни медии не съществуват и няма кой да информира населението в случай на ново наводнение.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини