Ремонтираха отново Златния тротоар на Кърджали, асфалтираха дупките около Попската градина

Изображение 1 от 4

  Вчера по заповед на кмета на Кърджали инж.д-р Хасан Азис бе ремонтиран основно т.нар.Златен тротоар на Кърджали.Той е част от Попската градина пред храма „Свети Георги Победоносец”.Паралелно с него бяха старателно изкърпени и дупките по улиците около градината,които бяха често обсъждана тема в социалните мрежи и медиите.

  Кърджали се сдоби със „Златен тротоар”през последните години,за което Кърджали бг вести неколкократно писа.Тротоарът бе разкопаван и настилан три пъти през последните пет години.Сегашният ремонт е четвърти поред.Само няколко месеца трая новата настилка ,положена по европейски проект на тротоара до Попската градинка.Разбиха я сметовозите, които всяка сутрин минават от тук. Това е втората тротоарна настилка,която се руши по този начин.Проблем е,че сметовозите няма как да маневрират поради паркираните въпреки знаците автомобили.Те паркират в насрещното движение.

  От сметосъбиращата фирма негодуват,че не се поставя знак за забранено паркирането и не се налагат санкции. Проблемът е бил поставен на Пътна полиция още по времето на покойния началник Иван Бакърджиев.

  Ще припомним,че последния ремонт по европроекти на тротоара бе предшестван от поредното полагане на настилка.

  Преди две години той бе основно ремонтиран,след като бе разкопан. Това не направи фирмата,която го разкопа, а строителното дружество "Меаца".
   Преди няколко години по инициатива на кмета инж.д-р Хасан Азис тротоарите около Попската градинка бяха разкопани, за да се поставят кабели и да се свържат лампите, за да може жителите на околните сгради да се събират вечер за отдих. Нищо такова не се получи. Кабели бяха поставени ,но лампите не светнаха. Фирмата изпълнител не си мръдна пръста да възстанови плочките на разкопаните тротоари. Не се стресна и от публикациите на общественика д-р Марин Мухтаров д.м. Местните хора бяха загубили надежда, че тротоарите ще се ремонтират и децата им няма да се препъват и газят кал.
     Преди две години обаче се наложи да се обновяват кабели на Енергото. Тротоарите бяха разкопани, за да се положи ново енергозахранване.  В последствие бяха поставени нови плочки.  Но само там,където бяха извършени изкопните работи за новите кабели. Това направи фирма "Меаца".  Вместо похвали обаче работниците получиха упреци от тези ,които преди години не бяха си свършили работата. Упреците са,че са били застрашени техните кабели,поставени в разрез с всякакви изисквания за безопасност непосредствено под плочките.
   Местните жители се питаха колко време ще изкара новия тротоар. Отговорът дойде бързо.Само няколко месеца.Здравият тротоар бе разбит отново за да се постави нова настилка.И тя както е видно изтрая няколко месеца.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини