Десислава Атанасова поспори с Асен Василев за благоденствието българско, с всички - за правилника и манталитета на опозицията

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в сроп след декларация на ГЕРБ-СДС. 

България затъва в икономическа криза, стандартът на живот е чувствително понижен от дългова инфлация, през последната година не бе решена нито една криза и не бе отговорено на нито едно предизвикателство,  заяви председателят на парламентарната група (ПГ)  на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от трибуната на Народното събрание.

Всяка седмица вие поемате нов дълг, абсолютно всички хора разбраха, че е в ход план за унищожаване на страната, коментира тя. Единственото хубаво е, че в този парламент има опозиция, защото ние с всички сили ще пречим да продължавате да унищожавате родината ни, за нас тя е само една, ние друго гражданство нямаме, допълни Атанасова. На вас ви остава само едно – оставка, обърна се тя към министър-председателя.

След декларацията на ГЕРБ-СДС вицепремиерът и финансов министър Асен Василев поиска да вземе отношение. По думите му в нея имало "толкова много неистини, изречени по толкова систематичен начин от оплаквачки ГЕРБ".  Василев заяви, че през март е имало най-висок износ и най-висок годишен ръст на промишленото производство в страната. „Единствените фирми в момента, които имат наистина сериозни затруднения, са фирмите, които са свикнали да получават пари от държавата“, каза министърът. Той добави, че е била овладяна кризата с енергийните цени. Вицепремиерът отбеляза увеличението на минималната работна заплата и на пенсиите. Даде пример и с по-големия размер на данъчните облекчения за семействата, подчертавайки, че детските градини са безплатни. Той посочи, че, докато при бившите управляващи Планът за възстановяване и устойчивост не е бил внесен в Европейската комисия, то днес той "не само е приет, а по него са пуснати проектите".

Десислава Атанасова също поиска да отговори на Василев и се обърна към него с "министър-председател", защото по думите й той бил истинският премиер на страната, който опровергава опозицията. Председателстващият заседанието Мирослав Иванов й отне думата и даде почивка. Депутатите от опозицията възразиха, че не е допустимо да се дава почивка в рамките на парламентарен контрол и се събраха около трибуната. 

ГЕРБ-СДС ще потърси разговори с останалите парламентарни групи за оставката на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов, обяви Десислава Атанасова след подновяването на заседанието.

"Без абсолютно никакъв повод за пореден път отнехте думата на представител на опозицията. Предния път, когато го направихте, един от колегите ми беше с наложено наказание, защото ви връчи таблетка "Валериан", каза тя.

"Сега може би имате нужда не само от това, а да освободите парламентарната трибуна, защото е необходимо някой с по-висока степен на чуваемост и търпимост към опозицията да заеме мястото "пръв сред равни", продължи Атанасова. И предложи друг заместник-председател на парламента - Атанас Атанасов (Демократична България), да продължи да води заседанието.

Мирослав Иванов отвърна, че не вижда основание да си подаде оставката. "Вашите аргументи са да си подам оставката, защото не съм толерантен към опозицията. Към кое от опозицията? Към това, че спазвам правилника, че спазвам правилата?", заяви той. Иванов каза, че винаги е имал "еднакъв аршин" за всички. Мирослава Петрова ("Продължаваме Промяната") го призова да не прекъсва опозицията "по никакъв повод, за да може в пълнота и яснота манталитетът на българската опозиция в момента да блесне с най-голямо качество".

Емил Георгиев ("БСП за България") апелира за успокояване на страстите, за да може членовете на кабинета да отговорят на актуалните въпроси, които касаят хората.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини