Неочакван гигантски улов шокира рибари - 180-килограмов скат в реката

Рибари в Камбоджа наскоро бяха шокирани да уловят гигантски 180-килограмов скат. Големият скат е изваден от мътните дълбини на река Меконг, след като погълнал риба, която вече беше уловена на въдицата.

Чудовищният улов, който е идентифициран като гигантски сладководен скат (Urogymnus polylepis), е уловен случайно от местните жители на 5 май в провинция Стунг Тренг в североизточна Камбоджа. Рибарите незабавно предупредили членовете на екипа от проекта Wonders of the Mekong - група за опазване, управлявана от Университета на Невада в Рино (UNR), в сътрудничество с местните риболовни власти. Те помогнали за премахването на въдицата и измерването на ската, преди да го върнат невредим в реката.

Масивният екземпляр тежи 180 килограма и е 1,9 метра на ширина, 4 метра на дължина, включително опашката му, подобна на камшик, която завършваше с 15 сантиметра отровен назъбен шип, се казва в изявление на представителите на UNR.

Гигантските сладководни скатове са най-големия вид скатове в света и "са претенденти за титлата на най-голямата сладководна риба в света", казва Зеб Хоган, рибен биолог от UNR и директор на проекта Чудесата на Меконг, пред Live Science.

Малко се знае за тези забележително големи риби, защото "уловът почти никога не се отчита", казва Хоган, "което също затруднява определянето на истинската численост или тенденциите на популацията".

"Размерът на този скат беше изненадващ“, казва Хоган.

Настоящият рекордьор за най-голямата риба в река Меконг, която тече през Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам, е гигантски сом от Меконг (Pangasianodon gigas) с тегло 293 кг, уловен в Тайланд през 2005 г., казва Хоган. Но гигантските сладководни скатове вероятно могат да станат по-големи от това, добави той. През 2009 г. гигантски сладководен скат, уловен в Тайланд, е тежал между 249 и 349 кг, но никога не е бил официално претеглен.

Най-големите сладководни риби в света са есетрите (Huso huso). Тези огромни риби, които се срещат в Русия, могат да достигнат максимална дължина от повече от 8 м и да тежат до 2,2 тона.

Река Меконг също е дом на редица други големи водни видове, включително делфини Иравади, гигантски костенурки с меки черупки, гигантски сом от Меконг, гигантски барбуси (вид шаран), два вида гигантски сом. "Този ​​отдалечен и сравнително девствен участък от река Меконг в Камбоджа изглежда е последното място на Земята, където всички тези емблематични гигантски сладководни видове живеят един до друг", казва Хоган.

Тези гигантски видове са в състояние да достигнат екстремни размери, тъй като река Меконг има голямо разнообразие от различни типове местообитания, включително дълбоки вирове, канали, пясъчни наноси и острови, които "осигуряват убежище и пространство за растежа на вида", казва Хоган. Исторически погледнато, река Меконг е една от "най-продуктивните реки в света" и би осигурила изобилие от храна за по-големите животни, добави той.

Въпреки това, река Меконг е засегната сериозно през последните десетилетия от замърсяване на водата, прекомерен риболов и фрагментация на местообитанията поради изграждането на язовири, казва Хоган. В резултат на това гигантските сладководни скатове сега са записани като застрашени в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини