Празник на словото във Военния клуб, представиха творчеството на поетесата Божидара Ангелова

В празник на словото се превърна представянето на творчеството на поетесата Божидара Ангелова. В деня на равноапостолите Светите братя Кирил и Методий, Божидара Ангелова чества своя петдесет годишен юбилей с вълнуваща вечер на буквите и нотите във Военния клуб. Залата се оказа тясна да побере всички, които бяха дошли да уважат известния кърджалийски творец. Сред тях бяха директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” проф.д-р Тодор Черкезов, областният лидер на БСП Милко Багдасаров, председателя на управителния съвет на фондация „Хюсние Кяшиф”-Сибел Кяшиф, Стойка Мариновска от Хасково  и др.

  Празникът на словото бе открит от директора на Военния клуб Ани Иванова. Тя подчерта,че вечерта е немислима без епохалното дело на братята Кирил и Методий, създатели на славянската азбука. Те са символ на българската жажда за просвета и култура. Днес ние носим отговорност за опазването на чистотата на българския език, посочи още Ани Иванова.

  Председателката на спортно интелектуалния клуб „Ахридос”Елена Топалова бе категорична , че словото има сила и това го доказва с творчеството си Божидара Ангелова.

 Бе прочетен и отзив на известната журналистка Нихал Йозерган, която определи Божидара Ангелова като поетесата с четка в ръка.

  Известната авторка на поезия Вилдан Сефер се спря на трите нови книги на Божидара Ангелова. Тя направи своеобразен творчески портрет на юбилярката. Божидара Ангелова е надарена с много таланти: слово,музика,изобразително изкуство.Пише просто ,семпло с премерен баланс, отбеляза Вилдан Сефер. Тя бе категорична, че авторката има очи и душа да вижда красотата.

  Децата на Божидара Ангелова представиха нейната биография. Поетесата е родена в Ямбол. Родителите и идват в Кърджали. Тук завършва СУ”П.Р.Славейков”. Учи теология и педагогика. Страстта й е рисуването.Прави самостоятелна изложба в „Славейков” през 1988 г. Успешно представя творби и в далечния Манхайм,Германия. Другата голяма нейна страст е музиката. Изучава класическа китара. Пише текстове и композира.С китара обикаля цяла България и Германия. Поставя в Манхайм своя моноспектакъл „Пред вратите на Европа”.Позната е сред децата в цялата страна като Леля Приказка. Книгите й вдъхновяват децата да създават свои творби.Нейни стихове са публикувани и в учебници за най-малките.Днес работи в СУ”П.Р.Славейков”.През 2015 г.се присъединява към екипа на в.”Нов живот”.Получава националната награда „Свети Константин Философ” за журналистика.

  Поетесата рецитира и пя за своите приятели, дошли да я уважат.

Те чуха и вокалните изпълнения на група „Ахрида” и детска фолклорна група от СУ”Йордан Йовков”.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини