Децентрализацията на местното самоуправление в пограничните райони на България,Гърция и Турция, представя кметът Хасан Азис в книга

    Децентрализацията на местното самоуправление е приоритет в политиката на Европейският комитет на регионите. Тя е от изключителна важност за Националното сдружение на общините в Република България. Възприема се като правилна стъпка в общините със смесено население в страната. Това прави темата особено актуална в наши дни. Затова и детайлното й разработване е на дневен ред. Появата на книгата „Децентрализацията като фактор за развитие на местното самоуправление” идва тъкмо навреме. Неин автор е дългогодишният кмет на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис, който бе член на Европейския комитет на регионите, зам.председател е на НСОРБ, както е и зам.-председател на ДПС.Книгата представя докторската дисертация на градоначалника на Кърджали, защитена в Университета за национално и световно стопанство-София.

      Авторът умело представя теоретичните аспекти на проблема, пречупени през двадесетгодишният му опит като кмет на община. Изведено е значението на управлението на регионалното развитие за провежданите публични политики и процеси в местното управление. Направен е преглед на използваните понятия и подходи за изследване процесите на децентрализация и деконцентрация в нивата на управление. Проследени са подходите към характера и модела на свързаност между централната власт и местното самоуправление в процеса на децентрализация. Важна е оценката и анализа на регионалното и местното самоуправление в Европа след възникването на концепцията „Европа на регионите”. Като член на ръководството на НСОРБ авторът има пряк поглед върху местното самоуправление и процеса на децентрализация в България, като ни поднася оценка и анализ. Изключително полезна

    е съпоставката със съседните на страната ни Република Гърция и Република Турция.

      Д-р инж.Хасан Азис ни предлага въз основа на личните си впечатления и опит поглед върху гражданските нагласи и процеси на децентрализация в общините Кърджали,Комотини и Одрин. Той проследява трансграничното взаимодействие между трите общини и засилването на интегрираното управление между тях. Обект на изследването е усъвършенстването на регионалното развитие и подобряване на местното самоуправление чрез засилване на процеса на децентрализация и предоставяне на услуги на гражданите в пограничните общини на България, Гърция и Турция.

     Авторът завърша своя труд предлагайки трансграничен интегриран модел на управление, базиран на принципите на субсидиарност, ефективност и пропорционалност, Европейската харта за местното самоуправление и оптимизиране на публичното управление.

      Д-р инж.Хасан Азис е категоричен, че финансовата децентрализация в местното самоуправление не е достатъчна. Нужно е ефективно разпределение на услугите, предоставяни от публичните органи, както и свързаните с тях правомощия и ресурси, базиращи се на принципа на субсидиарност.Това означава при равни показатели за ефективност, услугите да се предоставят от институцията, която е близо до хората.”Въпреки утвърждаването на общините като автономни социални общности, този процес е спъван от редица трудности, произтичащи от това, че страната ни не е излязла напълно от централно-плановото си управление” отбелязва авторът.

      Искра Михайлова, която бе  председател на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент в периода 2014-2019 г.отбелязва:”Налице е мащабен труд,обобщаващ процеса на децентрализация на България,Гърция и Турция през призмата на европейската интеграция”. Даниел Панов, кмет на община Велико Търново и председател на УС на НСОРБ подчертава: ”Книгата е изключително  актуална по своя замисъл и практическа насоченост. Тя е обвързана по представителен начин с конкретните потребности на общините в трите държави и отразява реалния професионален опит на автора”. Кметът на Комотини  Йоанис Гаранис изразява следното мнение:”Авторът засяга развитието на трансграничното сътрудничество на базата на местното самоуправление, което е безалтернативен процес, водещ до интеграция на региона в рамките на създаването на градивни предпоставки за разширяване на ЕС и установяване на устойчиво добросъседско сътрудничество”. Кметът на Одрин  Реджеб Гюркан е категоричен:”Направените предложения за промяна в нормативната уредба, уреждаща участието на гражданите в местното самоуправление и изследването на административните възможности, поставят в нова светлина развитието на местната администрация”.

    Георги Кулов

    Председател на УС на сдружение „Балкански форум за мир Кърджали”

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Из
      Избирател
      2 0
      07:59, 4 май 2022
      На нищо не ти вярваме! Ти си лъжец!
    Последни новини