Езиковата гимназия с различни инициативи в Маратона на четенето

 „Четенето ще спаси света, защото...

е последното убежище от същия този свят!”

Димитър Стоянович

       Маратонът на четенето се осъществява по идея на Българската библиотечно – информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“. Провежда се съвместно с българските публични библиотеки, общини, културни и образователни институти. Националният Маратон на четенето започва със Седмицата на детската книга от 2. до 7. април 2021 година. „Походът на книгите” е под знака на вечната идея за любовта към четенето, към знанието и към личното усъвършенстване. Инициативата е в рамките на тези априлски дни, тъй като те имат специална роля в културната история на света. Втори април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни по света, а 23. април е международният ден на книгата и авторското право. Денят 23. април, с който Маратонът на четенето завършва, е избран като израз на символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23. април в една и съща година (1616 г.) и в един и същи ден са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

      В инициативата се включиха и ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ заедно със своите учители. В Читалня „Обществени науки” на РБ „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали, се проведе среща с библиотекари и гимназистите от ХЕ клас с ръководител госпожа Дора Тодорова. В непринуден разговор учениците споделиха кои са техните любими автори и книги. Младежите прочетоха откъси от книгата „Гордост и предразсъдъци” на английски език и гледаха презентация за самата Джейн Остин и нейното произведение. Следваше дискусия с учениците на различни теми от книгата, а накрая им бяха раздадени читателски карти с надеждата да станат редовни посетители на библиотеката. 

      Ученици от VIII и IX клас също се включиха активно в Маратона. Те проведоха литературно четене съвместно с най – малките деца от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Кърджали. Учениците от VIII Б клас посетиха II А с класен ръководител госпожа Тинка Хорсикян, а VIII Е зарадваха децата на госпожа Румяна Профирова от II Б клас. Осмокласниците бяха придружени от учителя си по български език и литература – госпожа Ани Делчева. Срещите бяха много емоционални, защото в класните стаи звучаха откъси от любимите на малки и големи книги.  Ботевците бяха подготвили за второкласниците и  подарък – книги, с които децата да попълнят своите библиотеки в класната стая. На вълнуваща среща бяха домакини и учениците от III Б клас, с класен ръководител госпожа Маргарита Грозева, които посрещнаха в своята стая представители на VIII В клас и техния учител по български език и литература – госпожа Станислава Иванова. Осмокласниците прочетоха откъси от  „Златната къщичка“, „Дъбът и тръстиката“ и други, а децата представиха любимите си книжки и разказаха на по – големите с кои литературни герои са се запознали тази година в училище. Те също получиха подарък за своята библиотека. Учениците от IX Е клас, заедно със своя класен ръководител и учител по български език и литература Рада Ангелова, посетиха най – малките деца от I А клас. Първокласниците силно впечатлиха своите гости с отличните си умения за четене, придобити само за няколко месеца. Въпреки че съвсем скоро са започнали да четат сами, те вече имат свои любими  книги и нямаха търпение да прочетат на  гостите интересни факти за животните, както и истории с приказни герои. Ботевци подариха на малките си приятели книгата „Небивалици с буквите от А до Я“ на Цвета Брестничка, от която прочетоха избрани части. Класният ръководител на първокласниците, госпожа Красимира Райковска, благодари на гимназистите и ги покани на тържеството в края на годината. Разбира се, всички тези срещи завършиха с много вълнение и снимки за спомен от приятното прекарване.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини