В „Славейков“ топчето отново гръмна по случай 146 години от Априлското въстание

Под звуците на песните „Къде си вярна ти любов народна”, „Вятър ечи, Балкан стене”, „Стани, стани юнак балкански” и „Какво е чудо станало” в 13 ч днес започна тържеството в двора на СУ „Петко Рачов Славейков“, посветено на 146-та годишнина от Априлското въстание и организирано по традиция от Школа „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов.

Част от гимназистите държат портрети на революционери, други са облечени като такива. Започват с думите:

„Денят е 20 Април. Нищо необикновено. Дълбока тишина владее Панагюрище.

Часът е 8:30 сутринта.  Всички членове на революционния комитет очакват с нетърпение вести от  Копривщица, където от 3 часа гърмят пушки и въстанието е вдигнато.

Пристига писмо, пратено от Тодор Каблешков и подписано с кръв. Трагическа е минутата. Всички гледат със страхопочитание.Панайот Волов  взема писмото, но не успява да го прочете – ръцете му треперят.

Бенковски /Тодор от 10а клас/ прочита кървавото писмо, а след него Волов /Георги от 12б/ запалва черешовото топче и то гърми неколкократно под звуците на камбани, изстрели и възрожденски песни.

Десетокласниците прочитат имената на героите и приканват всички присъстващи да сведат глави и с едноминутно мълчание да почетат саможертвата  на борците за свобода. “Заедно да почетем паметта на хилядите знайни и незнайни герои, заплатили с живота си за свободата на България“, призовават младите историци.

След химна на Република България и заключителните думи дворът на СУ „П. Р. Славейков“ се изпълни с малки и големи, извили кръшно българско хоро.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини