Украйна се споразумя с Русия за евакуация на цивилни от Мариупол

Украинските власти съобщиха, че са споразумели с Русия за създаване на хуманитарен коридор за евакуация на мирни граждани от обсадения пристанищен град Мариупол, първото подобно споразумение от събота, съобщи Франс прес, като цитира украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

"Успяхме да постигнем предварително споразумение (с руснаците) за хуманитарен коридор за жени, деца и възрастни хора", уточни Верешчук в Телеграм. Коридорът ще води към южния град Запорожие и споре дплана трябва да бъде задийстван от 14 часа.

Украйна се надява да изпрати 90 автобуса в Мариупол, за да евакуира около 6000 жени, деца и възрастни хора, съобщи по телевизията кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от Ройтерс. Според него в града остават около 100 000 мирни граждани и десетки хиляди са загинали при руската обсада.

Но евакуационният коридор от Мариупол "не сработи по план", съобщи украинският вицепремиер Ирина Верещук в сряда. Тя даде малко подробности, но обеща да възобнови усилията в четвъртък.

"Поради липсата на контрол върху собствените си военни на място, окупаторите не успяха да осигурят прекратяване на огъня. Също така, поради присъщата неорганизираност и небрежност, окупаторите не успяха да осигурят навременно транспортиране на хората до точката, където десетки от нашите автобуси и линейки чакаха", каза тя. Кметът на Мариупол призова жителите на града да се евакуират по коридор, обявен по-рано през деня от Верещук, включващ три сборни пункта.

В четвъртък стана ясно, че все пак четири автобуса с цивилни са успели да напуснат Мариупол. "Четири автобуса за евакуация успяха да напуснат града по вчерашния хуманитарен коридор. Пренощуваха в Бердянск и сега се насочват към Василиевка. Очакваме ги скоро в Запорожие", написа Вершчук. Тя допълва, че евакуацията на жени, деца и възрастни хора ще продължи и в четвъртък.

Мариупол е под обсада от 1 март, руснаците непрекъснато го обстрелват, опитвайки се да вземат града под пълен контрол.

Според съветника на кмета на Мариупол Петр Андрюшченко в Мариупол окупаторите бомбардират Азовстал, стрелят с артилерия и танкове по жилищния сектор на квартал Левобережни.

На 19 април руските медии публикуваха две противоречиви съобщения за комбината "Азовстал" в Мариупол, който беше атакуван вчера от въоръжените сили на РФ със свръхмощни бомби - в публикации на пропагандните РИА Новости и РБК.

Ден преди това Азов, който защитава града от руски нашественици, публикува видео, на което се виждат бебета, деца, жени и възрастни хора, които се крият в бомбоубежище в комбината.

Първоначално Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че хилядите цивилни на територията на най-големия завод са украинска пропаганда, публикува РБК снощи.

В същото време се появиха съобщения от украинските власти в обсадения град, че нашествениците са хвърлили мощна бомба върху едно от съоръженията на Азовстал, където има 300 души, включително деца.

Късно през нощта РИА Новости публикува новината, че Русия "гарантира безопасната евакуация на цивилни от Азовстал". Но досега неколкократно украинските власти в Мариупол алармират, че цивилни биват принудително "евакуирани" в Русия.

Русия вече няколко пъти предлага на украинските бойци да се "предадат", за да спасят живота си. В същото време тя продължава да декларира, че възнамерява да унищожи "националните батальони" в Мариупол.

Украинските военни не предават града и призовават световната общност да повлияе на руснаците и да отвори зелени коридори.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    5 -11
    14:16, 20 апр 2022
    Стрелят се и се трепят като кучета. Украинците си... Виж коментара
    • Ай
      Айде
      5 -2
      21:58, 20 апр 2022
      Абе ***** скрий се някъде пенсионер дърт !
Последни новини