НАСА отложи теста на лунната ракетата SLS на НАСА неизвестно докога

НАСА реши махне своята лунна ракета Artemis 1 от стартовата площадка и да я прати обратно към производственото съоръжение за отстраняване някои проблеми, разкрити от неотдавнашен тест за "мокра проба".

"Мократа проба" представлява серия от ключови изпитания, предназначени да покажат, че огромната ракета за космическо изстрелване (SLS) на Artemis 1, космическият кораб Orion и свързаната с тях наземна инфраструктура са готови за работа. Тя започна на 1 април в площадка 39B в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Нещата трябваше да приключат около 48 часа по-късно, със зареждането на течен водород и течен кислород в SLS и изпълнение на няколко симулирани отброявания на изстрелване. Членовете на екипа на Artemis 1 се сблъскаха с няколко проблема, които забавиха тези стъпки, и в крайна сметка се отказаха, за да може да бъде изстреляна частната мисия на астронавтите Ax-1 с ракетата Falcon 9 на SpaceX на 8 април от Pad 39A на центъра Кенеди.

Мократа проба започна отново на 12 април, в модифициран формат. След като откри дефектен клапан в долната част на Artemis 1, екипът реши да зареди само основната степен на SLS, а не и горната степен.

Техниците започнаха да зареждат основната степен на 14 април, както беше планирано, но спряха, след като забелязаха, че течен водород изтича от една от "пъпните" линии, минаващи от мобилната кула за изстрелване към SLS.

След три неуспешни опита членовете на екипа на Artemis 1 отделиха известно време за да анализ. Първоначално те възнамеряваха да възобновят теста следващата седмица, може би още на 21 април.

Но екипът е решил да прехвърли Artemis 1 от Pad 39B обратно в халето за сглобяване на центъра Кенеди, за да замени дефектния клапан и да се справи с течащия пъпен канал.

Не е ясно кога ще бъдат подновени тестовете, това е обусловено до известна степен от външни фактори, казаха служители на НАСА, позовавайки се на необходими подобрения "на доставчик извън площадката на газообразен азот, използван за теста".

Artemis 1 ще изведе кораба Orion без екипаж на приблизително едномесечно пътуване около Луната. НАСА се надява да стартира мисията това лято, но няма да определи официална целева дата, докато "мократа проба" не приключи и екипите не анализират получените данни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини