Кърджалийци борят стреса и отчуждението с латино танци и зумба

    Кърджалийци борят стреса и отчуждението с латино танци и зумба. Все повече наши съграждани се включват в изявите на Dance club Tendenz с ръководител Кичка Калоянова. Танците се превръщат в социален феномен, чрез който излизаме от двегодишния колапс на пандемията.

    Пример за това е Неоновото латино парти ,което се състоя наскоро в bar Inside и събра десетки танцьори и любители на това изкуство. Нещо повече, Дияна Тодорова,  рисува уникални лица на участниците. Лицата блестяха на неоновото осветление. Интересът към партито бе изключителен. Дойдоха и гости от други градове на страната и от чужбина. Последва наплив от желаещи да се запишат в Dance club Tendenz.

     Всичко започва преди 5 години, когато Кичка Калоянова решава да развива социалните/латино / танци в Кърджали.Видяла в заведени в Кърджали демонстрации на гръцка школа. Започнала да ходи на уроци всяка седмица в Комотини . Учи се при гръцкия майстор на латино танците Фанис Цекос. В началото преподава на близки и познати. Изважда си лиценз за занятия по зумба. Зумбата е начин на поддържане освен на духа и на физиката. Тя включва танци с фитнеселемент, пояснява Кичка Калоянова.

    Тя започва да разширява дейността си.Сътрудничи си с клубове от Хасково,Стара Загора,Димитровград.Кани инструктури от страната.С помощта на гръцкия учител започват да преподават уроци и да правят латинопартита в Кърджали. Целта им е да развиват социалното общуване , чрез танца.

    Събитията , които организираме дават възможност да потанцуваш, да се забавляваш, да се запознаваш с нови хора,да пътуваш. Клубовете в страната си гостуват и това се харесва, споделя още Кичка Калоянова. Тя подчертава,че с радост се приемат гостуванията в Комотини.

    Най-хубавото на социалните танци, е че участват хора от различни възрасти, от различни професии. Включват се и семейни двойки. В социалните танци дамите не могат да се справят без кавалери. В Кърджали латино танците се радват на интерес от представителите на силния пол.При зумбата групата е само от дами.

     Социалните танци и зумбата изживяват истински бум, до настъпването на пандемията. Всеки клуб в страната се опитва да запази духа си. По време на пандемията ограниченията на границата  затрудняват контактите с клуба от Комотини.

    За да съхраня професионализма си търсих първоисточник. Започнахме съвместна дейност с пловдивския инструктор и салса шампион за 2017 г.Илия Чолаков, припомня си Кичка Калоянова. Тя е категорична,че всички хора от нейния клуб запазват дух и спокойствие по време на пандемията. Нещо повече занятия се провеждат онлайн, чрез съдействието на интернет компания в Кърджали. Запазва се и етекитетът между танцьорите,който изисква уважение.

     След отпадането на рестрикциите,свързани с пандемията Кърджали  става града, който събира български и гръцки танцьори. Тепърва се очертават много съвместни събития. Интересът е много голям с приближаване на лятото.

     Танцът е моя живот. Хората, които танцуват при мен са част от моя живот. Искам да им даря положителни емоции. Човек трябва да намери своят аз и да слуша вътрешния си глас, споделя Кичка Калоянова.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини