Отец Петър:Без благодатен огън от Йерусалим,но с кмета на Кърджали посрещаме Великден

Без благодатен огън от Йерусалим,но с кмета на Кърджали инж.д-р Хасан Азис посрещаме тази година Великден.Една от причините за това ,че Светия Синод се отказва да прати делегация в Йерусалим,за да вземе благодатния огън е нестабилната международна обстановка,каза за Кърджали бг вести свещеникът.Той обаче бе категоричен ,че градоначалникът по традиция ще зачете християните и ще бъде с тях при посрещането на Великден в храма „Свети Георги Победоносец“.

Решението на Светия Синод тази година да не изпрати своя делегация до Йерусалим за Благодатния огън на Велика събота не свързано с ограничителните COVID мерки в Израел - това обяви пред "Нова телевизия" ловчанският митрополит Гавриил. Заради мерките миналата година на българската делегация се е наложило да изчака на летището в Израел и оттам да вземе Благодатния огън.


 

В момента Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Израел, е обявено на сайта на министерството. За влизане в страната от български граждани се изисква PCR или антигенен тест, или имунизационен паспорт, както и предварителна онлайн регистрация преди пътуването. При влизането всички правят задължителен PCR тест, като трябва да се изолират за 24 часа или докато получат отрицателен резултат от теста.


 

Гавриил добави, че има и други причини тази година да не ходи делегацията, като едно от съображенията на Синода било свързано с войната в Украйна, но отказа да ги коментира. Той каза още, че българската православна църква не е изпратила писмо до правителството за използване на държавния самолет.


 

Митрополит Гавриил изрази съжаление, че Благодатният огън няма да дойде в България. Или ще се ползва огънят от миналата година, който се съхранява в Синодалния параклис в София, във Врачешкия манастир и на още няколко места у нас, или ще получим Благодатен огън от Гърция и Румъния.

Българското правителство е готово да съдейства като осигури правителствен самолет за пренасянето на Благодатния огън от светия град Йерусалим. В уверение на това министър-председателят Кирил Петков изпрати писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини