Учители от ПГ по туризъм изучават португалския опит в образователна система – традициите, съвремието и бъдещето на училищното образование!

В периода 02.04.2022г. – 09.04.2022г. Професионална гимназия по туризъм «Проф.д-р Асен Златаров»-гр.Кърджали реализира проект "Традиции, съвремие и бъдеще на училищното образование” съвместно с партнираща организация BragaMob – Брага, Португалия. Проектът е съфинансиран и се реализира със средства от програма „Еразъм +” на Европейския съюз.

     Девет  учители от гимназията  осъществиха едноседмична мобилност в   гр. Брага, Португалия. В рамките на мобилността  те посетиха образователни центрове и институции. Запознаха се с португалския опит в образователна система, с организацията  на учебния процес,  със социалните  дейности, свързани с деца в неравностойно положение, с комуникация с родителите на ученици в риск от отпадане от образователната система.

Изучаване на методите за неформално учене и тяхното прилагане в училищното

образование обогати  професионалните умения и компетентности на учителите.

    Гимназията бе удостоена с плакет за добро партньорство, а за валидиране на компетентностите, придобити по време на мобилността, ползвателите получиха Europass сертификат за мобилност, а от партньора-домакин Сертификат за проведена мобилност по програма „Еразъм +”. Издадените документи ще послужат за оценка компетенциите на учителите, като част от самооценяването на гимназията.

По време на мобилността  в Португалия педагогическите специалисти имаха възможността да се запознаят и с културно-историческото  наследство  на страната. Посетиха гр. Порто-втория по големина град в Португалия, гр. Гимараеш- първата столица и родното място на първия португалски крал, хълма Самейро, на който е изградена втората по-големина катедрала в страната и много други. Самият гр.Брага е определен за топ дестинация за 2021г.

Ръководителят на проекта и директор на гимназията инж. Марияна Стратиева благодари на всички участници, допринесли за реализирането му.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини