В Кърджали се бракуват ваксини срещу COVID 19 заради слабия интерес към имунизацията

      В Кърджали се бракуват ваксини срещу коронавирус, заради слабия интерес към имунизацията. Става дума за отворени флакони, които не могат да се съхранят при недостатъчен брой пациенти. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на дирекция в Регионалната здравна инспекция д-р Таня Беловска. Тя посочи,че тази практика се наблюдава в цялата страна, поради нулевия интерес към имунизацията в последните седмици. Стараем се да използваме ваксините максимално икономично. Няма проблеми със съхранението на затворените флакони, пояснява тя.

      Превърна се в редовна практика да бракуваме ваксини. Ваксината „Пфайзър” изисква да се подготвят предварително дозите. Ако не се използват всички, излишните се изхвърлят. Това пояснява за Кърджали бг вести д-р Асен Крачунов от ДКЦ-1. Той каза, че поради нулевия интерес напоследък не се отварят флакони с „Модерна”,защото не могат да се събрат достатъчно пациенти. Това се отнася най-вече за бустерните дози.

    Според д-р Крачунов ниският процент на ваксинирани в страната се дължи на водена целенасочена кампания отвън срещу РНК ваксините. Очаква ни нова вълна на пандемията и отново ще дадем много жертви, смята медикът.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини