Детските градини в община Кърджали стават безплатни, желанието е да се обхванат всички деца, включително от уязвимите групи

Детските градини в община Кърджали стават безплатни. Желанието е да бъдат обхванати всички деца включително и тези от уязвимите групи. Ръководството на общинска администрация има опит в привличането на деца от уязвимите групи, като целта е да се социализират всички. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в администрацията Ширин Сюлеман.

 Тя посочи, че с решение на правителството от 1 април детските градини в страната стават безплатни, но има да се извърви сложен път. В Кърджали в продължение на месец ще има обществено обсъждане на регламента за работа на детските градини. Той е качен на сайта на общината. През май на сесия на местния парламент той трябва да бъде гласуван и приет.

 Като първи етап родителите ще са освободени от такси. Те ще се покриват от републиканския бюджет, който ще привежда субсидия на общината. От субсидията ще се покриват и разходите за ток и вода на детските градини. До този момент това се прави от общинския бюджет. На втори етап се планира Министерството на образованието и науката  да увеличи субсидирането, като се поеме цялата издръжка на детските заведения.

  В момента на територията на общината функционират 21 детски градини ,както и изнесени групи. Във всички тях децата ще се приемат без такси.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини