Зрее недоволство сред личните лекари в Кърджали, заради готвените от правителството промени за работата им

 Недоволство зрее сред личните лекари , заради готвените от правителството промени за работата им. Управляващите смятат да „отвържат”пациентите от джипитата, като на практика ликвидират статута на личния лекар. Предлага се пациентите да имат възможността да избират  при кое джипи да отидат. С това на практика се ликвидира системата изграждана с години за семейни лекари,които са довереници на гражданите.

 Неудачно,необмислено,злонамерено. Така личните лекари в Кърджали определят готвеното посегателство. Те смятат, че трябва да се регламентира възможността, пациент да отиде при друг личен лекар,само в случаите когато джипито му е в отпуск или в болнични. В региони с хроничен недостиг на лични лекари като нашия , те трудно намират заместници. Джипитата също така искат да се сложи таван на броя на пациентите, като се увеличи заплащането им за прегледите. Натовареността ни в момента е изключително висока, което снижава качеството на работата ни, споделят медици. Изнемогваме,особено в регион като Кърджалийско, където кадрите недостигат,смятат те.

  Готвените промени са прибързани и недобре обмислени, смятат от Лекарскаската колегия в Кърджали. Предлаганата нова система не съществува в друга държава. Унищожава се философията на личния лекар, който трябва да бъде семеен довереник. Нужно е широко обсъждане, смятат от Лекарския съюз.

"Капитационното заплащане е 42 процента от общия бюджет. В него влиза всичко, което е извън профилактичните прегледи, диспансерните прегледи и ваксините. По всеки друг повод, при който човек има проблем, пациентът отива при личен лекар, колкото пъти е необходимо да го направи - това се заплаща от тези 42%, няма определена цена. Срещу тези 42% ние ежегодно правим 20 милиона прегледа и средно се получава 7 лева на преглед. Това не е нормална цена на преглед".Това ще бъдат аргументите на личните лекари по време на обсъждането на проблема на 16 април,когато се свиква разширено заседание на ръководството на Българския лекарски съюз.Предвижда се извънреден събор,който да излезе с позиция.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    иво
    0 0
    12:14, 8 апр 2022
    Какво недоволстват направиха милярди
  • 2
    Въ
    Възкресна
    1 0
    11:05, 16 май 2022
    Да ги махат личните лекари-скъпо платени диспечери. Няма нужда един път при личния, един път при специалиста и накрая...пациентът взе че умря
Последни новини