Д-р Мустафа Алиш Хаджъ: Приветствам мюсюлманите в Кърджали с настъпването на Рамазана!

Разговор с главния мюфтия на Р България д-р Мустафа Алиш Хаджъ:

-Г-н Главен мюфтия какво е за мюсюлманите свещения месец Рамазан?

-Месецът е свещен, защото през него Аллах е пратил на мюсюлманите Коран Керим. Месец, в който вярващите последователи на исляма се въздържат от храна и напитки в светлата част на деня. Месец, който е празник въпреки лишенията от храна и напитки. Мюсюлманите изживяват празнично този месец, защото вярват, че пречистването е по важно от храната и напитките. Мюсюлманите са убедени,че Аллах дава повече берекет, дава повече успех в този месец. Затова те го чакат с нетърпение. Ние сме в началото на един месец, който за нас е най-важния, затова сме го и нарекли Султанът на единадесетте месеца. Започваме един празничен месец. Аллах да дава берекет,да дава здраве,да дава успех на всички.

-Днес сте поканен на ифтар при президента Радев, как намирате тази традиция?

-За нас това е изключително важна традиция. По този начин президентът Радев показва, че е президент на всички български граждани, независимо от техния етнос, независимо от тяхното вероизповедание. Както християните в страната празнуват своите празници, така и ние празнуваме нашите. Това което прави президента към нас мюсюлманите, за нас е от изключително важно значение. Естествено ние уважаваме тази покана.

-Стана ли държавата майка на мюсюлманите,а не мащеха?

-Има да се желаят още много неща в тази насока. Това което прави президента Радев е важно. Факт е,че от 2019 г.Мюсюлманското вероизповедание получава част от субсидията си от българската държава. Издръжката от държавния бюджет е знак за отношението на ръководството на страната. Аз съм убеден , че в тази насока ще продължи да се върви. Имаме необходимост на фона на това ,което става в световен мащаб. Когато има икономическа криза,а и политически сложна обстановка вниманието  към нас е от голямо значение.

-Отмяната на противоепидемичните мерки, ще облекчи ли мюсюлманите в спазването на обязаностите по време на Рамазана?

-Разбира се ние спазвахме тези  противоепидемичните мерки. Те  ограничаваха мюсюлманите при посещение на джамиите по време на свещения месец Рамазан. Трябваше да се спазва разстояние, да се носят маски. Сега когато отпаднаха тези мерки месец Рамазан ще бъде различен.

Въпросите са на няколко медии.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини