400 деца от Южна България, възпитаници на Коран курсове, посрещат Рамазана в Кърджали с празненство

Изображение 1 от 6

    400 деца от Южна България,възпитаници на Коран курсове посрещат свещения за мюсюлманите месец Рамазан в Кърджали с празненство. Инициативата е на Районното мюфтийство в Столицата на Източните Родопи.

    В Дома на културата пристигнаха деца от Кърджалийско, Хасковско, Смолянско, Пазарджишко и Благоевградско, изучаващи Корана в курсове. Областта ни бе представена от ученици от Кирковско, Крумовградско, Джебелско, Чернооченско и Кърджалийско.

    Празненството на децата бе под наслов „Добре дошъл Рамазан“. То бе уважено от главния мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджъ,председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Халиб Таръ; зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов; районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди; Метин Улуджак-гост имам в централната джамия на Кърджали и други.

    Районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди приветства присъстващите. Той говори за традицията в исляма за говеенето през свещения месец. Той го определи като Султанът на единадесетте месеца. Пожела хаир и берекет. Приветствие отправи вицеконсулът на Р Турция в Пловдив Халиб Таръ. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед припомни, че децата са били едни от първите последвали Пророка Мохамед и даде пример с Хазрети Али.

    Главният мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджъ отбеляза,че Аллах обича децата в залата и затова ги е събрал в Кърджали. Той посочи,че месец рамазан изисква максимални усилия за подобряване на характера и дава възможност на мюсюлманите да поправят грешките си. Рамазан е ново начало, каза още д-р Мустафа Алиш Хаджъ.

    Последва развлекателна програма,представена от Парти агенцията „Косе Босе“. Овациите на децата обра фокусникът Христо Тодоров.

    Възпитаниците на Коран курсовете бяха нагостени с пилаф в новата джамия на Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини