Рашков: Над 100 случая, приключени от МВР, с месеци и години стоят без движение в прокуратурата

Вътрешният министър Бойко Рашков обвини прокуратурата, че от 2018 година досега не е придвижила досъдебни дела и преписки, свързани с дейността на 25 организирани престъпни групи. Той каза това по време на представянето на годишния отчет на МВР:

От главния прокурор и бившите управляващи се разпространяват лъжи, за да бъдат представени като най-добри управници и други освен тях не може да има. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков при представянето на годишния отчет на ведомството. 

По думите му никой не е обърнал внимание как се изграждат магистрали у нас. Никой не се е интересувал как са изразходвани парите на българския данъкоплатец – законно или не. Продължаваме да разследваме как милиони са получавани в една банка за един ден. Стотици милиони изтичат в ремонти на язовири. Парите са отишли по договори на завишени цени, посочи Рашков. 

От осигурени 80 милиона лева бюджет за ликвидиране на последствия при бедствия, докато напуснат властта, ГЕРБ са изхарчили 2/3 от този фонд за два – три месеца, каза Бойко Рашков и допълни, че МВР се натъква на разходи, които са учудващи. Той не сподели повече детайли, но уточни, че става дума за финансиране на „техни“ общини. 

Българският народ се наслуша по темата за независимостта на прокуратурата, но това няма общо с неспазването на закона от прокуратурата и безнаказаността, коментира вътрешният министър. Той посочи, че главният секретар на МВР е сигнализирал инспектората на ВСС за това, че от 2018 година досега спецпрокуратурата не е придвижила 25 досъдебни производства срещу дейността на 25 престъпни групи. До момента отговор от инспектората няма, поясни Рашков.

"Чрез нашата независима прокуратура сме осигурили в кавички спокойствието на тези 25 организирани престъпни групи да действат на територията на нашата страна. Това разбират, може би, прокурорките, които ни четат лекции от коридорите на Съдебната палата и, когато споменават често-често заедно с началника им Гешев за върховенството на закона и на правото, нека първо се обърнат към себе си."

Така никога няма да бъдем правова държава, няма да има върховенство на закона, ще има прокуратура, която винаги ще слага спирачка на МВР, посочи Рашков и допълни, че има над 100 случая, приключени от МВР, които с месеци и години стоят без движение в прокуратурата. Той обеща днес или утре този списък с казуси да бъде публикуван. 

Искаме да направим сериозни структурни промени в МВР на централно и на местно ниво. Ще приложим специален математически модел, каза той.

МВР е застинало с десетки години. Промените няма да намалят способностите на министерството да изпълнява собствени задачи и функции, посочи той. В ситуация на военна криза МВР трябва да обезпечи охраната на стратегически обекти. Но не можем да стоим безучастни, когато има демографски промени – обезлюдяване на цели райони на страната, посочи вътрешният министър.

Не смятаме, че сме безгрешни. Виждаме къде има резултати и къде трябва да се работи. Работи се по промени в Закона за движението по пътищата. Всички трябва да вземем отношение по този въпрос, защото безопасността по пътищата не е отговорност само на МВР. Мислим и за промени в наказателното законодателство в четири направления. Едно от тях касае образуването на досъдебни производства и по-точно прекаления формализъм на процедурата, каза Рашков. 

Изпитвам гордост, че служителите на МВР осъзнаха отговорността си и успяха да осигурят честни избори. Имаме оперативна информация как на места са се появили партии, без да имат никакъв електорат, каза Рашков, отчитайки трикратен ръст на делата за купуване на гласове.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини