Община Кърджали и Община Чорлу се побратимиха след три десетилетия партньорство

Изображение 1 от 5

    Община Кърджали и турската Община Чорлу се побратимиха след три десетилетия партньорство. Това стана на тържествена церемония при откриването на поредната сесия на местния парламент в Кърджали.

    Началото на дружеските връзки се поставя веднага след демократичните промени през септември 1992 г., когато тогавашните кметове на двете общини Исмет Саралийски и Йонал Вейсал подписват протокол за сътрудничество. През годините се обменят много образователни,културни,спортни делегации. Активна роля във връзките играе Дружеството за българо-турско приятелство с председател общественикът Вълчо Костов. През 2021 г. общинските съвети на Кърджали и Чорлу гласуват решения за подписване на протокол за побратимяване. Днес за церемонията в Кърджали пристигна голяма делегация водена от кмета на турската община Ахмед Саръкурт, с корени от българското село Ябланово. В делегацията бяха включени зам.-кметове и общински съветници от всички партии, представени в местния парламент на Чорлу. Община Чорлу е осмата поред турска община, с която Кърджали се побратимява.

    Церемонията бе открита от председателя на Общинския съвет на Кърджали Юсеин Ахмед. Той направи ретроспекция на връзките между двете общини, представи гостите и посочи, че побратимяването цели да засили контактите в сферите на икономиката, културата,спорта и младежките дейности. Ще се работят и съвместни проекти по европейски програми.

    Кметът на Чорлу Ахмед Саръкурт приветства домакините на български език и им предаде поздрави от жителите на турската община. Той подчерта , че се изгражда мост на дружбата и братството между българския и турския народи. Саръкурт посочи, че в Чорлу живеят много изселници от България.Той отбеляза, че двете общини са се договорили да развият електронните услуги в подкрепа на гражданите си. Градоначалникът покани общинските съветници от Кърджали да посетят Чорлу.

    Кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис,определи побратимяването като знаково след три десетилетия партньорство. Той подчерта,че днешния ден отваря вратите за сътрудничество в Тракия между общини от България, Турция и Гърция. Кметът каза, че още днес започват разговори за икономическо сътрудничество и инвестиции с участието на ръководителите на Търговските палати на двата града. Ще се побратимят и училища.

    От името на съветниците от Кърджали приветствие отправи Милко Багдасаров. Директорът на най-голямото училище в Южна България-СУ“П.Р.Славейков“ подчерта , че поддържат много тестни връзки с елитно школо в Чорлу.

    Кметът на Кърджали и кметът на Чорлу си размениха подаръци.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини