Народният представител Георги Георгиев с питане в парламента за обходния път на Кърджали


Народният представител Георги Георгиев, избран от 9 МИР Кърджали зададе въпрос към Министъра на регионалното развитие и благоустройство за „ Път I-5, Обходен път на град Кърджали“ ...
Републикански път I-5 е обявен за обект с национално значение и национален обект с Решение № 643 на Министерски съвет от 30 август 2011 г. и е част от Общоевропейски транспортен коридор № 9. Град Кърджали може би е единственият областен град без околовръстен път, който се намира на Републикански път I-5. Целият товарен и туристически поток преминава през града, което създава изключително неприятна среда за живеене. Шумът, прахът и замърсяването са ежедневие за жителите, а ситуацията е изключително тежка, особено през лятото, когато се образуват огромни задръствания заради туристическия поток към граничния пункт „Маказа“. Пътната настилка в града се подлага на огромни натоварвания, поради преминаването и на тежкотоварни транспортни средства, и тя се износва изключително бързо.
Предвид гореизложеното, Георги Георгиев изисква от министъра отговор на следния въпрос:
Кога правителството смята да изгради така важния инфраструктурен проект за държавата ни, намиращ се на Общоевропейски транспортен коридор № 9, а именно обект „ Път I-5, Обходен път на град Кърджали“?
Днес (25 март 2022 г.) Министърът отговори на зададения въпрос от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол.
След като министърът не отговори конкретно с реален срок, в който гражданите на град Кърджали ще имат изграден очаквания от десетилетия път, Георги Георгиев отговори със следната реплика:
"Господин Министър, аз не съм удовлетворен от Вашия отговор. Вие нямате вина, че предните правителства не са взели мерки и не са завършили този така важен за град Кърджали обходен път. Но пък Вашето правителство дойде и управлява държавата вече сто дни със заявката за огромни инфраструктурни проекти - започване на тунели под Шипка, трети, четвърти, пети мост над Дунав и така нататък, а толкова важен инфраструктурен проект като обходния път на град Кърджали не е в плановете на Вашето министерство. Предполагам, че не е проблем да съгласувате действията си, да получите съответните разрешителни и да завършите инфраструктурния проект, защото жителите на град Кърджали го очакват повече от десетилетие. Те са разочаровани и очакват строежът на този важен път да започне".
Предстоят срещи на народния представител със съответните отговорни институции до разрешаване на важния за жителите на град Кърджали въпрос.
Това съобщиха от местния офис на ПП "Възраждане".

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини