Няма данни каква част от публичната администрация ползва руския антивирусен софтуер Касперски

Обмисляме какво да правим с казуса „Касперски“, повдигнат от нашите партньори. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на електронното управление Божидар Божанов, който коментира предупреждението на Германската агенция за ИТ сигурност, отправила препоръка да не се използва руският антивирусен софтуер „Касперски“. 

Божанов посочи, че все още се правят анализи дали притесненията в тази посока са легитимни, както и че произходът на дадена програма не означава непременно риск. „По-добре „Касперски“, отколкото никаква програма“, отбеляза министърът на електронното управление. 

Той посочи, че все още министерството обмисля дали да препоръча държавната администрация да не използва тази програма, а там, където вече се използва, да бъде сменена с друга. Министърът обясни, че няма точни данни каква част от публичната администрация ползва антивирусния софтуер на руската компания. 

„Трябва да имаме информация в регистъра на информационните ресурси, но за съжаление той не е бил поддържан в достатъчно актуално състояние“, каза още Божидар Божанов. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини