В България няма регистрирани провокации спрямо живеещите в страната руски граждани, в Кърджали съществува толерантност

В България няма регистрирани провокации спрямо живеещите в страната руски граждани. Няма оплаквания от дискриминация, както  в някои от западноевропейските страни. Това се обяснява с традиционните симпатии на българския народ към руснаците. Въпреки това обаче не се изключват провокации.

 В Кърджали и областта живеят близо 400 граждани на бившия Съветски съюз. Над 140 членуват в Клуба на руските съотечественици. Сред тях има и украинки. За сега няма констатирани случаи на словесна агресия помежду им.

 Председателката на Клуба на руските съотечественици Олга Стоянова призова от страницата на организацията във Фейсбук за толерантност и разбирателство между членовете й, независимо от произход.

  На този фон български политици и общественици обаче искат да подменят историята. Димитър Болярски от Кърджали  предложи да не се чества Трети март като ден на освобождението, а като Ден на Украйна.

 Вчера лидерът на националистическата партия КОД Петър Москов поиска спешно да се преименуват улици в столицата. Той предложи да се сменят имената на улиците „Цар Освободител”; ”Гурко” и „Московска”.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини