34 са регистрираните граждани на Украйна, бягащи от войната в областта, половината са деца

34 са регистрираните в Група „Миграция” в Кърджали украински граждани бягащи от войната в родината си. Това сочат официалните данни на Областния координационен център за вчерашния ден. Справката е подадена от ОД на МВР-Кърджали на областният управител Даниел Делчев. Ще припомним,че Кърджали е първият областен център в страната , където се създаде Областен координационен център в помощ на бежанците.

 За Кърджали бг вести неговия ръководител, областния управител Даниел Делчев посочи,че от регистрираните в Група „Миграция”34 души, 16 са деца,а останалите жени. В областният град са се установили 29 души, 2-ма са в Джебел и 3 в Кирково. Все още се очаква регистрация на украински граждани, отседнали при близки и познати. Срокът е до 31 март.

  Официално регистрираните украинци са подали документи за временна закрила. Областният управител Даниел Делчев полага усилия в Кърджали да дойде служител на Агенцията за бежанците  и на място да уреди бежанския им статут. Не бихме искали да извозваме децата с автобус до бежанския център в Харманли, където има служители на агенцията,подчерта Даниел Делчев. Той посочи,че според съществуващата нормативна уредба, ако броят на търсещите временна закрила в дадено населено място е над 30 души, служител на Агенцията за бежанците трябва да уреди статута им на място.

  Даниел Делчев отбеляза, че гражданите на Украйна,получили временна закрила могат да бъдат подпомогнати от държавата. Местата за настаняване, в които пребивават получават 40 лв.за подслон и храна. Ако  не са на пазара на труда помощ се получава в продължение на 3 месеца. Ако обаче са подали документи за работа,  срокът се съкращава до 1 месец.

  Вече има подадена молба за настаняване в детска градина на дете от майка от Украйна.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Сп
    Справедлив
    0 0
    08:43, 16 мар 2022
    Категорично ДА за украинските бежанци майки с деца. Настаняване за живеене, храна, работа, детска градина, статут ит. н.ЧОвеколюбие!Питам, къде бяхме 1989 г. етническата чистка, гоненето на турците от родните им места, родните къщи, родината им България? Истинския дневен ред на хората е поскъпването на живота, спекулативните цени на пазара и магазините. Какво предприема властта за нормализиране на цените на хляба, млечните и месни продукти, олиото, брашното, захарта, плодовете и зеленчуците на пазара....?Не виждаме проверки на държавата
  • 2
    Ко
    Коректен
    0 0
    15:57, 16 мар 2022
    Какво общо има тук 1989г.И за каква етническа чистка говориш когато ,тези които не са участвали в саботажи,палежи,взривове,а те са многото,си останаха в България и никой не ги закача
    • То
      точен
      0 0
      17:23, 16 мар 2022
      Манипулация на бившо ченге живковист

Още новини

Последни новини