Регионалното управление по образование защити вчера броят на профилираните и професионални паралелки,общият им брой е 51

  Регионалното управление по образование в Кърджали защити вчера пред Министерството на образованието броя на профилираните и професионалните паралелки в областта за държавния план прием за учебната 2022/2023 г. Становището на министерството ще стане ясно в края на месеца, но окончателно приемът ще бъде утвърден през април. Това съобщи за Кърджали бг вести Ангелина Костова, началник отдел „Организационно- методическа дейност и контрол”в РУО. Тя посочи,че общият брой на паралелките за утвърждаване в областта е 51. Предложението е да има 31 профилирани паралелки и 20 професионални.

 Профилирани и професионални паралелки ще има в общо 26 училища в областта. От тях 10 са професионални гимназии; 13 са средни училища; Езиковата гимназия и 2 обединени училища. Обединените училища са в с.Стремци, Община Кърджали и с.Токачка,Община Крумовград. В средните училища на Ардино и Кирково ще има по една професионална и по една профилирана паралелка.

  Ангелина Костова подчерта , че проектът за държавния план прием за следващата година е съобразен с постановление на Министерски съвет, в което е посочен списък със специалности, за които има недостиг или са защитени. В Кърджали ще има една защитена паралелка –в Професионалната гимназия по селско и горско стопанство. Тя е „Механизация на горското стопанство”,а специалността е  техник-механизатор.

  12 са специалностите с очакван недостиг на специалисти. Предложението е да се формират 9,5 паралелки.Две ще бъдат паралелките с дуално обучение. Те са с 3 специалности в 3 училища. Това са ПГЕЕ”Капитан Петко войвода”;ПГТ „Проф.Асен Златаров” в Кърджали и ПГ „Руска Пеева”-Джебел.

 В 3 училища ще се изучават профилирано чужди езици. Паралелките са общо 8.Училищата са ЕГ”Хр.Ботев”; СУ”П.Р.Славейков” и СУ”Н.Й.Вапцаров”-Момчилград.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини