40 укрански граждани са отседнали в областта, заможните преминават през Кърджали към имотите си в Гърция и Италия

40 украински граждани са отседнали в областта по данни на Областният координационен център. Голяма част са отседнали в къщи за гости или при роднини. Прииждат още. Заможните украинци не отсядат в Кърджали. Те преминават през столицата на Източните Родопи на път за ГКПП „Маказа“. Отам те се отправят с джиповете си към имоти в Гърция и Италия.

За отседналите в областта украински граждани е осигурена безплатна медицинска помощ от лекари от Многопрофилната болница за активно лечение „Кърджали“. Голяма част от търсещите убежище са с коронавирус. По данни на унгарските власти,от влизащите на тяхна територия, заразени достигат 50%.

Властите предупреждават хотелиери и собственици на къщи за гости да регистрират украинските граждани в Група "Миграция" в ОД на МВР-Кърджали.

До момента само една украинка е потърсила съдействието на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Това съобщи от своя страна неговия директор Жана Чакърова-Шукерска. Става дума за жителка за Одеса женена за кърджалиец. Предоставена ни са й неща от първа необходимост: дрехи,обувки,бельо,трайни хранителни продукти, хигиенни материали.

До момента в ОС на БЧК са постъпили 42 кашона с дарения. Става дума за мъжки,дамски и детски дрехи и обивки,спално бельо и завивки, хигиенни материали.Всички те са нови и неупотребявани. Дарители са 42 физически лица и фирми, каза още Жана Чакърова-Шукерска.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини